Knowing_someone_with_hearing-loss_1920x700

Kender du nogen med høretab?

Nedsat hørelse påvirker ikke kun personen, der lider heraf. Ægtefæller, familiemedlemmer og venner vil alle opleve positive forandringer, når et høretab bliver behandlet. Så giv dine nærmeste et kærligt puf i retningen af et hørecenter - og hjælp dem godt på vej.

Hvis du kender nogen, der har et ubehandlet høretab, har du sikkert lagt mærke til, at deres opførsel har ændret sig til sociale arrangementer. De har måske trukket sig helt fra sociale arrangementer og føler skam, skyld eller vrede. De er muligvis også blevet mere selvkritiske, frustreret og deprimeret. Deres opførsel kan også have en negativ indvirkning på de mennesker, de holder af.

Den berørte person er ikke altid klar over, at hans eller hendes hørelse er nedsat, eller de kan befinde sig i et stadie af benægtelse. Det kræver i sådanne tilfælde mod, tålmodighed og vedholdenhed, at få en du holder af til at acceptere, at han eller hun har høretab.

Når du tilbringer tid med en person, der har et ubehandlet høretab, kan du opleve at bruge meget tid på at gentage, forklare og tydeliggøre ting, fordi de har svært ved at høre, hvad der bliver sagt. Du bliver derfor en stor støtte for, at personen kan følge med i, hvad der sker omkring jer. Det vil i mange tilfælde fungere for personen med høretab, hvorimod du ofte vil føle dig udmattet, når dagen er ved at være slut. 

Det kan være et vigtigt første skridt mod behandling, at du bliver opmærksom på, hvor meget du anstrenger dig for at ‘oversætte’ og klargøre, hvad der bliver sagt. Det, at du bliver bevidst om hvor meget støtte, din kære har brug for i lyttesituationer, kan bidrage til, at du føler dig berettiget til at opfordre til handling – på vegne af jer begge. 

 

Bestil en gratis høretest

knowing-someone-with-hearing-loss-steps

Tag et skridt ad gangen

Et høretab bemærkes oftest først af familie, venner og bekendte. Nogle personer er ikke selv klar over, at de har nedsat hørelse, hvor andre har svært ved at acceptere det. Benægtelse kan måske stamme fra, hvordan nedsat hørelse og høreapparater blev opfattet og udformet i gamle dage. Men den tid er forbi. Høreapparater er i dag, med moderne teknologi og design, så små og diskrete, at de næsten er usynlige for omgivelserne. Deres egenskaber favner derudover meget bredere end blot at genvinde mistet lyd.

Det kan være klogt at tage et lille skridt ad gangen, hvis du vil øge en af dine næres bevidsthed om høretab. Jo mere du ved, jo bedre kan du hjælpe, så læs gerne så meget som muligt på vores hjemmeside. Herefter kan du fortælle personen om fordelene ved et høreapparat, og hvorfor du tror, at personen kan få gavn heraf. Du kan opfordre og motivere personen til en gratis og uforpligtende høretest. Hvis testen bekræfter din mistanke, vil I få detaljerede oplysninger om graden af høretabet, som kan medvirke til at personens benægtelse fortager. 

Har en af dine nærmeste nedsat hørelse?

Vores hørespecialister er klar til at give den bedste hjælp og støtte til dig og dine nærmeste.

Bestil en gratis tid Ring mig op

Eller ring til os: 70 400 200

Allier dig med venner og familie

I nogle tilfælde er empati og opmuntring ikke nok. Hvis din næres benægtelse af nedsat hørelse bliver stærkere, når du forsøger at påpeger det – kan et gennembrud muligvis kræve mere end én person. Så hvis du føler dig drænet i forsøget på at hjælpe, kan det være en god idé at bede om støtte fra resten af familien. De kan hjælpe med at udtrykke, hvordan personens høretab påvirker hele familien og dagligdagen. Familie og venner kan tage del i at minde personen om høretabet, når han eller hun har brug for ‘oversættelse’ eller gentagelse af noget, der er blevet sagt. 

7 gode kommunikationsvaner

Der er en mange ting, du kan gøre for at lette kommunikationen med en person med nedsat hørelse. Disse tips kan både bruges, mens du forsøger at motivere en af dine nære til at få en høretest og efterfølgende, når personen har fået høreapparat.

 • Få personens fulde opmærksomhed, inden du begynder at tale, så de er klar til at se på dig fokusere på, hvad du siger

 • Tal tydeligt i et naturligt tempo – undgå at råbe.

 • Ryk tættere på og forsøg at placer dig et sted, hvor der er lys på dit ansigt, så din ansigts mimik er let at aflæse.

 • Undgå at spise, ryge eller gemme din mund eller hage, når du taler.

 • Reducer baggrundsstøjen, skru ned for musikken eller TV’et, eller find et mere stille sted at tale sammen.

 • Undgå at afbryde hinanden, hvis I er flere sammen.

 • Prøv at omformulere sætninger i stedet for at gentage dem direkte.

 • How_to_treat_hearing_loss_380x170

  Tegn på høretab

 • Treating_hearing_loss_380x170

  Årsager til høretab

 • Oticon Opn™ - en helt ny verden af lyd

Find-your-local-hearing-center_Mastersite

Find dit nærmeste
hørecenter

Find hørecenter