Lyt med hjernen

At høre er en kognitiv proces. Du lytter så at sige ikke med ørerne, men med hjernen. Dine ører opsamler naturligvis lydene, men det er din hjerne, der får lydene til at give mening. Derfor har Oticon udviklet BrainHearing-teknologien, der har fokus på at gøre de lyde, du ikke kan høre, tilgængelige for dig, så du får hele lydbilledet med. 

Læs videre her, og bliv klogere på BrainHearingTM og de innovative høreapparater, der bygger på denne teknologi. 

Har du mistanke om, at du har nedsat hørelse? Så bestil en gratis høretest i dit lokale hørecenter.

Ny forskning, foretaget af Oticon, viser at hjernen har brug for adgang til hele lydbilledet for at fungere normalt

bh-how-hearing-works-960x800

Hvordan fungerer hørelsen i hjernen?

I mange år har høreapparater skruet op for lyden for at hjælpe mennesker med nedsat hørelse. I dag ved vi dog at din hørelse ikke kun handler om dine ører, men i lige så høj grad om din hjernes mulighed for at bearbejde de lyde, den bliver præsenteret for. Lyd bevæger sig fra dine øre til din hjernes hørecenter, hvor der er to systemer, der samarbejder: Det orienterende undersystem og det fokuserende undersystem.*

Når du har nedsat hørelse, er der typisk nogle bestemte lyde, du ikke kan høre lige så godt som andre. Det lydbillede, din hjerne har at gøre godt med, bliver derfor mangelfuldt. Måske oplever du, at du godt kan høre, hvis du virkelig koncentrerer dig, men at du bliver hurtigt træt, når du gør det? Det er fordi din hjerne er på overarbejde, når den selv skal udfylde de lyde, dine ører ikke præsenterer den for.

Med vores online høretest kan du få en indikation af, hvordan det står til med din hørelse.

1. Det orienterende system:

scanner hele tiden lyde i dine omgivelser for at give et komplet lydbillede.

2. Det fokuserende system:

hjælper med at filtrere støj fra og udvælge, hvilke lyde du skal rette din opmærksomhed mod.

*O'Sullivan et al. (2019) og Puvvada et al. (2017)

section-2

Hvad sker der i høreprocessen?

Når lyde fra omgivelserne når det indre øre, sender de et signal til hjernen. Signalet kan sammenlignes med en kode, der omdannes til meningsfulde lyde, som det orienterende og fokuserende undersystem kan bearbejde.

1. Det orientende undersystem

Er afhængig af en stabil og tydelig kode for at skabe et overblik og fastslå, hvad der sker i omgivelserne. En tydelig og stabil kode giver hjernen de bedste forudsætninger for at finde ud af, hvad den skal fokusere på.

2. Det fokuserende undersystem

Navigerer gennem det lydbillede, den har fået givet af det orienterende undersystem, og identificerer den lyd, det vælger at fokusere på og give mening til.

section_3

Et begrænset lydbillede kan gøre en udfordring med hørelsen til en udfordring med hjernen

Hvis hjernen ikke modtager tydelige input, som er tilfældet, når man har et høretab, har den ikke tilstrækkelig mulighed for at behandle disse input korrekt. Det betyder, at hjernen ikke kan få lyde til at give mening. Det kan medfører en række konsekvenser: ekstra anstrengelse ved at lytte, mental belastning og kognitiv tilbagegang. Det kan i sidste ende føre til demens. Læs mere om sammenhængen mellem høretab og demens her.

Hvis du har høreapparater, ved du, at det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt, når der er flere, der taler på én gang. Den nye BrainHearing-teknologi gør det muligt for dig at følge med i samtaler – selv i komplekse lydmiljøer, hvor der er flere der snakker. Det skyldes, at din hjerne får de nødvendige input til at skabe mening. Med BrainHearing træner du derudover din hjernes evne til at høre og holder den i form. 

Læs om Oticon Opn høreapparater med BrainHearing her.

BrainHearing er den innovative teknologi, der giver din hjerne adgang til alle de lyde, der er omkring dig. Hjernen kan herfra selv sortere i, hvilke lyde der er vigtige og meningsfulde for dig at fokusere på for at give mening til det, der sker omkring dig. 

Med BrainHearing-teknologien kan du høre lyde, uanset hvor de kommer fra, præcis som mennesker uden nedsat hørelse. Hjernens evne til at genkende og give mening til lyde trænes og forstærkes, så de lyde, der er omkring dig, igen begynder at give mening.

Man kan derfor sige, at høre er ligesom at tænke. Det er dine ører, der indsamler lyd, men det er din hjerne, der giver mening til lyden. En god hørelse hjælper derfor med at holde din hjerne i gang. 

Vidste du, at der findes en række tilskud, du kan søge om, når du køber høreapparater, der bygger på Brainhearing-teknologien, hos Audika?

Hvad sker der, når man har et høretab?

Din hjerne modtager ikke nok lydinformation fra omgivelserne.
Det betyder, at det bliver sværere for hjernen at lokalisere og give mening til den lyd, den modtager.  

 • Samtaler bliver sværere at følge med i

  Et høretab gør det svært at være en del af større sociale sammenkomster, hvor der er flere stemmer og lyde, man skal forholde sig til på samme tid. Læs mere her.

 • image-spot-2

  At lytte bliver anstrengende

  Når hjernen modtager færre informationer, bliver det sværere at genkende lyde. Det efterlader huller af manglende information, som den selv bliver nødt til at udfylde, og det gør det mere anstrengende at lytte. Læs mere her.

 • impage-spot3

  Øget mental belastning

  Når du skal bruge flere kræfter på at lytte, giver det færre kræfter til øvrige ting i dit liv. Læs mere om at leve med høretab her.

Mange mennesker med nedsat hørelse oplever at blive meget udmattede efter en dag i selskab med andre. Det skyldes, at mange høreapparater bygger på en antagelse om, at der bare skal skrues op for lyden, men ikke hjælper hjernen med at høre de lyde, den ikke opfanger. Det kræver dermed stor koncentration at høre, hvad der bliver sagt, hvilket kan være meget trættende.

Med høreapparater, der bygger på BrainHearing-teknologien får din hjerne adgang til alle lyde – også dem, du normalt ikke kan høre. Derfor skal du anstrenge dig langt mindre for at høre, hvad der sker omkring dig, med denne type af høreapparater.

Find mere information om nedsat hørelse her.

For os hænger innovation og høreapparater unægteligt sammen, og vi forhandler flere forskellige innovative høreapparater, der bygger på BrainHearing-teknologien. Vi har både i-øret og bag-øret-høreapparater fra Oticon, der er baseret på teknologien, så du kan få den bedst mulige hørelse, uanset hvilken type høreapparater, du foretrækker. 

Når dine høreapparater giver din hjerne det fulde lydbillede, skal du bruge langt mindre energi på at høre efter, hvilket betyder, at de rette høreapparater frigiver energi hos dig, som du kan bruge på det, der er vigtigst for dig i dit liv.