Årsager til høretab

Høretab kan forekomme gennem hele livet. Det er oftest forårsaget af fremskreden alder eller på grund af eksponering af høje lyde. Det kan dog i nogle tilfælde også skyldes en infektion. Lige meget hvad årsagen til dit høretab er, vil du højst sandsynligt have gavn af at få et høreapparat.

Bestil en gratis høretest

age-related-hearing-loss

Aldersbetinget høretab

Den naturlige aldring er den største årsag til høretab. Efterhånden som vi bliver ældre, kan den daglige tæring på vores hørelse betyde at effektiviteten langsomt reduceres. Når din hørelse begynder at blive dårligere, bliver det sværere at høre bløde stemmer og højfrekvenslyde som f.eks. børne- og kvindestemmer. Personer, der har et aldersbetinget høretab kan også have svært ved at følge med i samtaler, hvor der er meget baggrundsstøj.

Fordi et aldersbetinget høretab sker gradvist, er det muligt, at du ikke selv opdager, at du har mistet en del af din hørelse. Det sker derfor ofte, at familiemedlemmer bemærker høretabet, før du selv bliver generet af det. 

 

noise-induced-hearing-loss

Støjfremkaldt høretab 

Gentagende eksponering for kraftig støj er en udbredt årsag til høretab. Hvis du bliver eksponeret for kraftig støj for længe, vil de sensoriske hårceller i det indre øre få skader og dø. Din evne til at høre falder parallelt med antallet af disse hårceller. 

Nogle mennesker har en højere risiko for at udvikle støjrelateret høretab, når de går på arbejde. Det gælder f.eks. musikere, børnehavepædagoger og produktionsarbejdere. Høj musik til koncerter og gennem høretelefoner kan også skade din hørelse. Vi anbefaler derfor, at du beskytter din ører, når du udsætter dem for støj, og at du skruer lidt ned for volumen, når du bruger dine høretelefoner.

Tag online høretest

Forskellige former for høretab

Vi kan hjælpe dig, lige meget hvad årsagen til dit høretab er. Vi tilbyder en bred vifte af høreapparater til milde, moderate og svære høretab, som vores hørespecialister alle har indgående kendskab til.

 

Sensorineuralt høretab

Den mest almindelige årsag til høretab er skader på de sensoriske celler i det indre øre eller på hørenerven. Skaden kan forhindre ørerne i at sende lyde videre til hjernen. Sensorineuralt høretab opstår oftest på baggrund af den naturlige aldringsproces eller jævnlig eksponering af høje lyde. I mange tilfælde er skaderne permanente, og høreapparater kan derfor være nødvendige for at forbedre hørelsen.

Læs mere om sensorineuralt høretab

 • De mest almindelige årsager til sensorineuralt høretab:

 • Jævnlig eksponering for kraftig støj

 • Naturlig aldring

 • Arvelige forhold

 • Sygdom og infektioner

Medfødt høretab

Medfødt høretab viser sig i de fleste tilfælde ved fødslen, som kan være forårsaget af arv. Det er estimeret, at mere end 50 procent af alle høretab er forårsaget af genetiske følger. Høretab, som er forårsaget af genetik kan vise sig ved fødsel eller kan udvikles senere i livet. Medfødt høretab, der ikke er forårsaget af genetik kan skyldes lav fødselsvægt eller infektioner, som moderen til barnet har fået gennem graviditeten.

Læs mere

 • De mest almindelige årsager til medfødt høretab:

 • Infektioner hos moderen som for eksempel mæslinger

 • Tidlig fødsel

 • Lav fødselsvægt 

 • Skader ved fødsel

Beskyt din hørelse  

Pas godt på din hørelse ved at beskytte dine ører i disse situationer – eller undgå situationerne helt.

 

 • noisy-background-250x250

  Baggrundsstøj

  Situationer hvor du skal råbe for at blive hørt på grund af meget baggrundsstøj.

 • Noise-induced_hearing_loss_250x250

  Industriel støj

  Steder hvor støjen giver dig ondt i ørerne, eller hvor du oplever ringen for ørerne.

 • noisy-place-250x250

  Live musik

  Situationer hvor et højt lydniveau gør det svært for dig at høre noget i de efterfølgende timer.

Kontakt os

*
*
*
*
Find-your-local-hearing-center_Mastersite

Find dit nærmeste
hørecenter

Find hørecenter