introbanner_pas-p-din-hrelse

Hørelsen er en af vores vigtigste sanser. Derfor er det vigtigt at passe godt på den. Her på siden kan du læse om hvordan du forebygger nedsat hørelse. Bemærk venligst, at støjskader er den eneste type af høreskader, der kan forebygges. 

Mange mennesker, der har en ubehandlet hørenedsættelse, oplever at blive socialt isoleret, fordi de undgår situationer med mange mennesker, hvor det er svært at høre, hvad der bliver sagt. Heldigvis er der meget du kan gøre for at passe på din hørelse – og hvis du allerede har nedsat hørelse, er der rigtig gode muligheder for at behandle det.

Nedsat hørelse kan forekomme på et eller begge ører. I nogle tilfælde er det forbigående og i andre er det vedvarende. Nedsat hørelse kan enten være medfødt, aldersbetinget eller skyldes skader i det indre øre. Disse skader er ofte støjrelaterede, hvilket betyder at de kan undgås, hvis du er opmærksom og tager dine forholdsregler.

Høje lyde kan skade dine ører midlertidigt eller permanent og give dig en hørenedsættelse. Derfor er det en god idé at passe på din hørelse i situationer med meget larm og undgå at udsætte dig selv for unødigt høje lyde.

Sådan forebygger du nedsat hørelse: 

  • Brug høreværn i situationer med meget larm

  • Hav et par ørepropper med i lommen, som du kan bruge efter behov

  • Skru ned for musikken i dine høretelefoner. Vælg eventuelt et par, der lukker andre lyde ude

  • Hold stille pauser, så dine ører får mulighed for at hvile sig

  • Skru ned for TV og musik i dit hjem. Det skal selvfølgelig være højt nok til, at du kan høre det, men ikke så højt, at du kan høre det i alle rum i dit hjem

Om din hørelse tager skade af støj, afhænger af hvor mange decibel, der er tale om, og hvor længe du er eksponeret for støjen. For at dine ører ikke tager skade, skal du befinde dig i lydmiljøer med et støjniveau på op til 85dB. Alt herover kan skade din hørelse. Hvis du laver aktiviteter, hvor du er udsat for et støjniveau på over 85dB i en længere periode, anbefaler vi, at du bruger høreværn for at skåne dine ører.

Hvis du er udsat for meget høje lyde eller ofte befinder dig i meget støjende miljøer, kan det beskadige nerveenderne i det indre øre. Hvis nerveenderne bliver permanent beskadiget, vil din hørenedsættelse også blive permanent. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på dine ører i støjende miljøer.

Du skal bl.a. passe på din hørelse: 

  • Når du går til koncert

  • Når du ser fyrværkeri

  • Når du går på jagt

  • Når du slår græs

  • Når du bruger visse typer værktøj

Rigtig mange voksne mennesker har nedsat hørelse uden at de er klar over det. Hvis du gerne vil passe godt på din hørelse, anbefaler vi, at du får tjekket din hørelse en gang om året. Du kan altid få lavet en gratis høretest hos dit lokale Audika Hørecenter.

Hvis du har nedsat hørelse, er det vigtigt, at du får den rette behandling så tidligt i forløbet som muligt. Hvis du ikke gør noget ved det, risikerer du, at din hørelse bliver dårligere, end den ellers ville være blevet.

Hos Audika forhandler vi kun de bedste høreapparater på markedet. Uanset graden af din hørenedsættelse, kan vi hjælpe dig med at finde de høreapparater, der passer bedst til dine ører og din livsstil.