Med høreapparater fik Rosa sit gamle liv igen
Blog

Lyt til dine pårørerende

14-02-2023 00:00:00

Da 85-årige Rosa Larsen Petersen fra Aalborg fik sine første høreapparater i ørerne fortrød hun, at hun ikke tidligere havde lyttet til sin datter, Hanne Pedersen, som udover at være hendes datter også er hørespecialist hos Audika Hørecenter i Skive. For med de høreapparater, Hanne Pedersen anbefalede hende at få, genfandt hun en masse lyde, som hun havde glemt. Men også sit gamle jeg; Den aktive, glade, nysgerrige og videbegærlige Rosa, der elsker at tage del i sociale aktiviteter med vennerne og ikke mindst det tætte samvær med børn og børnebørn.

"Jeg skulle have lyttet til mine venner og min familie, da de begyndte at prikke til mig for 10 år siden. For tænk sig alle de gode oplevelser, jeg er gået glip af. For mit høretab ændrede på mange måder min karakter, kan jeg godt se nu. For fra at være meget social og typen her- kommer-jeg- med- det- gode- humør- og masser- af -energi, så blev jeg til sidst meget indesluttet, stille og let til at blive irritabel. Sikke et spild" - Rosa Larsen Petersen

Høreapparaterne ændrede alt

Rosa Larsen Petersen slog det længe hen og blev lidt irriteret og afviste, at der var noget i vejen, når venner og familie gjorde hende opmærksom på hendes forandring. Men så en dag for godt fire år siden, tog hendes datter Hanne Pedersen en god snak med hende. Hanne Pedersen påpegede blandt andet, hvordan moderens adfærd, også havde indflydelse på hendes samvær med børnebørnene og hele den sociale dynamik i hele familien. De var jo kede af ikke at have den mor og mormor, som de var vant til. Så Rosa Larsen Petersen gik med til, at datteren lavede en høretest på hende.

"Og hold da op. Da jeg fik mine første høreapparater i ørerne og pludselig kunne høre ALT, lige fra gulvet, der knirkede, til vinden, der rumsterede i emhætten, når det blæste, så kunne jeg da godt se, at jeg havde mistet en hel del hørelse. Jeg genfandt simpelthen en masse lyde, som jeg havde glemt – og det skulle min hjerne altså lige vænne sig til" forklarer hun.

Og i takt med, at alle lydene kom tilbage, og Rosa Larsen Petersen begyndte at kunne følge med i samtalerne omkring sig, så kom hendes gode humør og lyst til at deltage i alle de aktiviteter, som hun plejede, også tilbage.

"Så jeg kan kun sige, at man skal lytte til sine venner og pårørende, når de begynder at stikke til en. For det er jo dem, som kender dig og som kan se, hvordan høretabet forandrer dig og ligeledes, hvordan det forandrer det forhold, man har med andre. Og det sociale tab er jo nok
det største tab, når jeg tænker over det. Så lad være med at tage de gode råd fra de pårørende som en bebrejdelse, men som et wake-up-call" understreger hun, der i december fik et nyt sæt høreapparater.

"Det kan man jo få hvert fjerde år med offenligt tilskud, så det var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skulle have. Hanne havde jo på forhånd fortalt mig, at der var kommet nye og bedre høreapparater på markedet, og jeg kan kun give hende ret i, at jeg med de nye høreapparater får flere lyde og nuancer med" smiler hun.

De pårørende kan hjælpe

"Som hørespecialist på Audikas Hørecenter i Skive lægger jeg meget stor vægt på at inddrage de pårørende til den person, som lider af et høretab. For udover, at det er et stort tab for den enkelte ikke at kunne høre, så er det også et tab for de pårørende, at de mister den sociale og mentale kontakt til deres mor, far og bedsteforælder" siger Hanne Pedersen.

Derfor opfordrer Hanne Pedersen altid til, at man tager sin ægtefælle eller anden pårørende med ind i klinikken - gerne ved hvert besøg. "For den pårørende kan være med til at stille de rigtige spørgsmål og høre svarene korrekt. Jeg tager også tit en samtale med den pårørende for at høre, hvordan de lever med deres ægtefælles eller forældres høretab, og hvad de kan hjælpe med, så livet med høreapparater bliver så optimalt som muligt for deres ægtefælle eller forælder. For det er belastende og slider på forholdet, når den ene part pludselig ikke kan høre noget og lukker
sig om sig selv. Derfor hjælper det at få snakket om det med en som mig, der har den faglige viden" forklarer hun.

Hun påpeger også, at jo tidligere man opfanger et høretab, jo mindre socialt tab får man. Det er godt at få hjernen optrænet til at registrere alle lyde igen med høreapparater – og gerne så tidligt som muligt, før for meget går tabt - for et høretab påvirker hele personens karakter og adfærd.

"Derfor opfordrer jeg altid de pårørende til at tage snakken, som jeg selv gjorde med min mor. Forklar, hvordan det påvirker hele den sociale dynamik i familien og fortæl, hvor meget man savner, at den pårørende med høretab kan blive sit gamle jeg og begynde at deltage aktivt i
familielivet igen" siger Hanne Pedersen.