Bed om en konsultation til en du holder af
Hjælp din pårørende med at tage det første skridt til bedre hørelse ved at planlægge en aftale. Det er gratis, og der er ingen forpligtelser involveret.
Et individs høretab kan påvirke alle omkring dem, og deres familie og venner vil sandsynligvis mærke fordelene, når de søger behandling. På denne side kan du lære, hvordan du hjælper din pårørende på rejsen mod en sund hørelse.
Genkender du nogen af disse symptomer hos en ven eller en pårørende?
Hvis du bliver bekendt med tegn på høretab, kan du bedre hjælpe din pårørende på deres rejse mod bedre hørelse.
Hvis en, du kender, lider af ubehandlet høretab, vil du måske bemærke nogle ændringer i deres adfærd. Disse kan omfatte:
Hjælp din pårørende med at tage det første skridt til bedre hørelse ved at planlægge en aftale. Det er gratis, og der er ingen forpligtelser involveret.
For at øge din pårørendes bevidsthed om deres potentielle høretab kan du fortælle dem om fordelene ved at søge hørepleje. Du ønsker måske også at dele nogle af de kort- og langsigtede konsekvenser af ubehandlet høretab, såsom:
Der er en række måder at gøre det lettere at kommunikere med personer med høretab. Følg disse 7 vaner for klarere kommunikation:
Det er fristende at påbegynde samtalen om hørebesvær, lige når du kommer i tanke om det. Måske har du været nødt til at gentage dig flere gange. Måske begynder det højlydte tv at gå dig på nerverne. . Måske er du træt af at gentage dig eller optræde som oversætter ved middagsselskaber.
Selvom det kan virke relevant at diskutere problemet lige nu og her, skal du huske, at det kan være svært for din pårørende at acceptere. At tale om problemet på det forkerte tidspunkt kan få personen til at blive defensiv og som følge heraf ikke være lige så modtagelig for dit budskab. Start i stedet samtalen på et stille og privat sted, hvor din pårørende føler sig godt tilpas.
Lige så vigtigt som at vælge stedet for samtalen er det at forberede sig på at vise medfølelse. At fortælle din pårørende, at de kan have svært ved at høre, bør ikke komme fra en følelse af frustration. Hvis du føler dig frustreret, så sørg for at tage dig tid til at samle dig, før du tager en snak. På den måde nærmer du dig sagen fra et mere objektivt synspunkt, som din pårørende bedre vil kunne forholde sig til.
Det kan være en fordel at skrive forskellige situationer ned, hvor du bemærker, at din pårørende har svært ved at høre. Dette kan også fungere som en måde at bearbejde frustrationen og omdanne den til handlingsrettede punkter.
Din pårørende er højst sandsynligt klar over, at hørelsen har været bedre, men er måske ikke klar over, at det er et væsentligt problem. Vær forberedt på dette. Vær klar til at blive konkret om den indflydelse, som deres hørelse har på deres liv, fra sociale begrænsninger til mentale og fysiske sundhedsmæssige udfordringer. At leve med ubehandlet høretab påvirker langt mere end deres evne til at høre. Sørg for at give dem den information, de har brug for, for at tage det næste skridt i behandlingen af deres høretab.
Hvis du oplever, at din pårørende har svært ved at acceptere, at de har symptomer på høretab (eller er tilbageholdende med at gøre noget ved det), er det vigtigt, at de forstår, hvad du har at sige. En god måde at gøre dette på er ved at få dem til at tage en simpel online høretest. Selvom en online hørescreening ikke bør erstatte en hørevurdering med en professionel, kan den fungere som et godt første skridt. I kan endda tage den sammen.
Selvom en pårørende ønsker at søge hjælp til deres hørebesvær, ved de måske ikke helt hvordan. Det kan føles overvældede. Tilbyd din støtte og vejledning. Find information til dem, hjælp dem med at lave en aftale med en hørespecialist, og tag hen til aftalen med dem for at vise din støtte.
1. Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., & Dartigues, J. (2018, January 03). Death, Depression, Disability, and Dementia Associated With Self-reported Hearing Problems: A 25-Year Study. Hentet fra https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/73/10/1383/4783130
2. Lin, F. R.. (2011, 1. februar). Hearing Loss and Incident Dementia. Archives of Neurology. https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/802291.
3. Lin, F. R., & Ferrucci, L. (2012). Hearing loss and falls among older adults in the United States. Archives of internal medicine, 172(4), 369–371. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.728
4. Rönnberg J;Lunner T;Zekveld A;Sörqvist P;Danielsson H;Lyxell B;Dahlström O;Signoret C;Stenfelt S;Pichora-Fuller MK;Rudner M;. (n.d.). The Ease of Language Understanding (ELU) model: Theoretical, empirical, and clinical advances. Hentet fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23874273/