Tinnitus: Guide til behandling af ringen for ørerne

Billedet viser en hørespecialist, der er kvalificeret til at behandle tinnitus

Symptomer på tinnitus

Tinnitus (udtales ti-ni-tus) rammer omkring 15-20 % af mennesker og er almindeligvis forårsaget af høretab eller øreskade. Ofte opleves tinnitus som en ringen for ørerne, som kun du kan høre, men det kan være en af følgende lyde:

 • hvæsen
 • summen
 • fløjten
 • brølen
 • ringen

Symptomerne kan dog variere meget fra person til person. 

Mennesker med tinnitus kan også opleve høretab.

Tegn og symptomer på høretab

Online tinnitustest

Mennesker med tinnitus oplever ofte også høretab. Vores hurtige online tinnitustest kan hjælpe dig med at finde ud af, om du kan have tinnitus og/eller høretab, og hvad du kan gøre ved det.

Spørgsmål 1 - Oplever ringen eller summen
Oplever du nogensinde ringende eller summende lyde i ørerne, når der ikke er nogen ekstern lyd til stede?
Har du nogensinde problemer med at falde i søvn eller med at koncentrere dig på grund af ringen eller summen i øret/ørerne?
Har du nogensinde problemer med at følge samtaler, fordi du ikke hører ordentligt?
Oplever du, at du skruer højere op for lyden på tv'et eller radioen end normalt?

Dit resultat:

Indikationer på tinnitus og høretab

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på tinnitus og høretab. Vi anbefaler, at du besøger en af vores klinikker. Der findes høreapparater, der kan behandle dit høretab og kan give dig lindring mod tinnitus.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.Book en GRATIS høretest i en klinik nær dig

Dit resultat:

Indikationer på høretab

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på høretab, men ingen symptomer på tinnitus. Vi anbefaler, at du besøger en af vores klinikker for at se, om du har et høretab, der bør behandles.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.Book en GRATIS høretest i en klinik nær dig

Dit resultat:

Indikationer på tinnitussymptomer

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på tinnitus. Vi anbefaler, at du læser om tinnitusbehandlingsmuligheder for at lære mere om, hvordan du kan håndtere og finde lindring for tinnitussymptomer.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.

Dit resultat:

Ingen tinnitus eller høretab indikeret

Dine svar tyder på, at du ikke har tinnitus - eller at du har ikke-genererende tinnitus, som ikke påvirker din hverdag på nuværende tidspunkt. Hvis du skulle opleve symptomer på tinnitus i fremtiden, anbefaler vi, at du besøger din lokale sundhedsudbyder.

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.

Step 1 af 4

Hvad forårsager tinnitus?

Der er mange mulige årsager til tinnitus. Den mest almindelige årsag er udsættelse for overdreven støj, som beskadiger de små hårceller i det indre øre. Ringen for ørerne er et resultat af, at din hjerne forsøger at kompensere for tabet af hårceller.

Almindelige årsager til ringen for ørerne omfatter:

 1. udsættelse for høj støj
 2. den naturlige aldringsproces
 3. mellemørebetændelse
 4. følelsesmæssige problemer
 5. diabetes
 6. negative reaktioner på medicin
 7. nakke- eller hovedskader
 8. hyperacusis (lydoverfølsomhed)
 9. andre ubehandlede medicinske tilstande såsom Ménières sygdom, otitis (mellemørebetændelse) osv.

Du kan læse mere om årsagerne og hvad der forårsager tinnitus her. 

 Er en høretest relevant for dig?

Tinnitus - behandling og forebyggelse

Der er ingen kur mod tinnitus, men der er mange måder, du kan håndtere det på og reducere dens indvirkning på dit liv. Følgende håndteringsteknikker kan være ret effektive til at vende en potentielt negativ og følelsesladet lyd (tinnitus) til en neutral tilstedeværelse.

Læs mere om behandling af tinnitus. 

Illustration af mand, der dyrker yoga
Afspænding og mindfulness
Yoga og meditation har vist sig at være særligt effektive til at lindre tinnitus
Illustration af mand med hovedtelefoner
Lydterapi
Kan hjælpe med at reducere kontrasten mellem tinnitus og rolige omgivelser
Illustration af skjold med et øre
Høreværn
Beskyttelse (såsom ørepropper) kan hjælpe med at forhindre yderligere høreskader forårsaget af høj støj
Illustration af høreapparater
Høreapparater
Kan få din tinnitus til at skille sig mindre ud ved at forstærke lyde. Nogle enheder har indbyggede lydgeneratorer

Lydterapi kan give lindring af ringen for ørerne

Selvom lydterapi ikke kan fjerne tinnitus, kan det være et nyttigt værktøj til at håndtere symptomerne. Med lydterapi lytter du til forskellige, nøje udvalgte lyde, som kan hjælpe dig til at mærke, at din tinnitus er blevet reduceret eller er midlertidigt væk.

Det bliver så nemmere at holde din opmærksomhed væk fra din tinnitus. Derudover hjælper det dig til fokusere på noget mere behageligt. Du kan finde den lydterapi, som giver dig den mest effektive lindring af ringen for ørerne, ved at arbejde sammen med din hørespecialist.

Lydterapi kan gives gennem:

 • tinnitus-maskerende lydgeneratorenheder
 • apps til lindring af tinnitus
 • lyd- og søvnapps
 • høreapparater med tinnitus lydterapifunktioner
Billedet viser to høreapparater ved havet

Behandling af tinnitus med høreapparater

Høreapparater hjælper ikke kun på høretab, de hjælper også med at maskere lyden af tinnitus ved at forstærke lydene omkring dig. Dette kan resultere i reduceret lytteanstrengelse, en opfattet reduktion i tinnitusvolumen og en forbedret evne til at kommunikere.

Derudover tilbyder de fleste af vores høreapparater terapilyde, der er tilpasset dine individuelle behov og præferencer. Vil du vide mere om hvordan høreapparater kan hjælpe mod din tinnitus, så kan du læse mere om det her. 

Se en liste over vores høreapparater med tinnitusmaskeringsfunktioner:

Høreapparatmærker og -modeller

Tinnitus og høretab - har du begge dele?

Forskning viser, at de fleste mennesker med tinnitus har en vis grad af høretab uden at være klar over det, og mange af dem kan have gavn af høreapparater.

80 % af mennesker med tinnitus har også høretab

Høreapparater kan hjælpe med at overføre flere lyde ind i øret og hjernen og derved gøre symptomerne på tinnitus mindre generende. Desuden hjælper forbedret hørelse dig med at fokusere på andre lyde end tinnitus, og for mange mennesker er denne forbedring nok til at opleve lindring.

Prøv vores online tinnitustest

Billedet viser en kvinde med rødme i hovedet, der holder hænderne mod panden

Konsekvenser af ubehandlet tinnitus

Nogle tinnitusramte bliver følsomme over for steder med konstant snak eller høj musik, så de begynder helt at undgå sådanne sociale situationer. For andre er det så forstyrrende, at det kan være svært at få en hel nats søvn. Tinnitus kan, hvis den ikke behandles, føre til følgende konsekvenser:

 • vrede
 • koncentrationsproblemer
 • isolation
 • depression
 • følsomhed over for steder med konstant snak eller høj musik
 • søvnforstyrrelser, søvnløshed

Nogle er i stand til at ignorere deres tinnitus det meste af tiden, men at lade den forblive ubehandlet kan have en negativ indvirkning på dit liv, hvis den opleves over længere perioder.

Ofte stille spørgsmål om tinnitus

Billede af Bobae Veronica Kim, klinisk audiolog og international instruktør
Bobae Veronica Kim, hørespecialist og international instruktør

Bobae Veronica Kim er akkrediteret klinisk audiolog og international instruktør. Hun har en forskerstilling på University of Melbourne og en æresforskerstilling på University of Adelaide.

Bobae har en bachelorgrad i økonomi fra University of Sheffield, Storbritannien. Hun har også en bachelor i farmakologi fra University of Adelaide og en kandidatgrad i Clinical Audiology fra Flinders University.

Kilder

1. Al-Swiahb, J., & Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise & health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240

2. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Præsentation på podiet.