billedet viser personer med lavfrekvent høretab

Hvad er lavfrekvent høretab?

Mennesker med lavfrekvent høretab har problemer med at høre lavfrekvente lyde (lydfrekvenser på eller under 2.000 Hz). Nogle eksempler på dybe lyde omfatter mandestemmer og baslyde i musik. I hvilket omfang du har svært ved at høre disse lyde, vil afhænge af din grad af lavfrekvent høretab.

Denne form for høretab påvirker hovedsageligt lydstyrken af lavfrekvente lyde. Derfor kan lyde på denne tonehøjde virke mere stille, end de faktisk er.

Online høretest

Illustrationen viser den del af øret, hvor der forekommer højfrekvent høretab

Lavfrekvent sensorineuralt høretab

Sensorineuralt høretab kan resultere i lavfrekvent høretab, hvilket betyder, at lavfrekvent hørenedsættelse er forårsaget af skader på hårcellerne i en bestemt del af cochlea (i det indre øre).

Da det er hårcellernes rolle at sikre, at lyden bevæger sig fra det ydre øre til hjernen, kan skader på disse celler alvorligt påvirke ens evne til at høre ordentligt.

Konsekvenser af ubehandlet høretab

Billedet viser en mand, der taler i telefon

Bestil en gratis test for lavfrekvent høretab

Planlæg en gratis høretest for at finde ud af, om du har lavfrekvent høretab eller en anden form for høretab. Vi kan foreslå behandlingsmuligheder og hjælpe dig med at forstå din tilstand bedre.
Spørgsmål 1 af 1
Har du taget en høretest inden for de sidste 12 måneder?

Step 1 af 4

Hvad forårsager lavfrekvent høretab?

Lavfrekvent høretab kan være til stede i både sensorineurale og konduktive former for høretab. Årsagerne kan være genetiske eller på grund af en børnesygdom.

Almindelige faktorer, der kan forårsage lavfrekvent høretab inkluderer:

  • Wolframs syndrom mutation
  • Ménières sygdom
  • Mondini syndrom
  • Pludseligt høretab.

Tip fra en hørespecialist

Da lavfrekvent høretab er mindre almindeligt end højfrekvent høretab, er det en god idé at være opmærksom på tegn og symptomer, så du kan identificere, om du måske har lavfrekvent høretab - og derfor søge professionel rådgivning.

Det kan dog være svært selv at identificere lavfrekvent høretab, da mange af tegnene ligner andre former for høretab. At informere dig selv er stadig en god måde at holde styr på din hørelse og lære, hvordan det kan være gavnligt for dit helbred at søge behandling.

Hvornår man bør tage en høretest

Tegn og symptomer på lavfrekvent høretab

Selvom det i starten kan virke nemt nok at "klare det", når du har nogle subtile symptomer på lavfrekvent høretab, vil du sandsynligvis begynde at gå glip af vigtige lyde, som kan påvirke din livskvalitet.

Billedet viser folk i samtale
Svært ved at følge samtaler
Du har svært ved at følge gruppesamtaler - især når der er baggrundsstøj
Billedet viser en mand, der taler i telefon
Telefonsamtaler er uklare
Du kan have svært ved at høre telefonsamtaler og beder ofte folk om at gentage, hvad de sagde
Billedet viser en kvinde, der holder hånden tæt på øret
Lavfrekvente lyde er svære at forstå
Du har svært ved at høre lavfrekvente, dybere lyde (såsom en mandestemme)
billede viser kvinde taler med hørespecialist

Behandling for lavfrekvent høretab

Moderne høreapparater er i stand til at yde betydelig støtte til mennesker, der lider af denne type høretab.

Mens nogle mennesker måske føler, at lavfrekvent høretab ikke har så stor indflydelse på deres daglige liv, som højfrekvent høretab kan have, kan indvirkningen af lavfrekvent høretab give problemer med daglige aktiviteter, og personen kan begynde at høre færre og færre af lydene omkring sig. Det er derfor vigtigt at søge professionel rådgivning og støtte, når der er symptomer på høretab.

Bestil en GRATIS tid Behandling af høretab

billede af Eva Mathiesen, hørespecialist og forretningsanalytiker
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, Head of Audiology - Audika Global

Husmita har afsluttet sin ph.d.-grad i audiologi med speciale i hybride høreapparatmodeller. Hun har arbejdet i forskellige roller inden for audiologisektoren, lige fra hørespecialist, forsker, høreapparat- og tilslutningsproduktinstruktør til at arbejde inden for den offentlige og private høresundhedssektor. Hun er engageret i at hjælpe flere mennesker med at høre bedre ved at anvende individuelle behandlingsprincipper.

Kilder

1. Niskar AS, Kieszak SM, Holmes A, Esteban E, Rubin C, Brody DJ. Prevalence of Hearing Loss Among Children 6 to 19 Years of Age: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. JAMA. 1998;279(14):1071–1075. doi:10.1001/jama.279.14.1071

2. Parving A, Sakihara Y, Christensen B. Inherited sensorineural low-frequency hearing impairment: some aspects of phenotype and epidemiology. Audiology. 2000 Jan-Feb;39(1):50-60. doi: 10.3109/00206090009073054. PMID: 10749071.

3. MarkeTrak 10, Marketing Research, Inc.