Decibel-skala

Decibel-skalaen (forkortet dB-skala) måler, hvor høj lyd er. Den er lavet efter menneskers hørelse, hvilket vil sige, at 0 decibel er den laveste lyd, mennesker kan høre. Her på siden kan du læse om, hvor mange decibel forskellige hverdagssituationer udsætter din hørelse for, og hvordan du passer bedst på dine ører.

Læs mere om, hvornår støj bliver skadeligt.

Bestil en gratis høretest

Decibel-skalaens opbygning

Som nævnt måler decibel-skalaen lydniveauer. Mennesket kan høre et utroligt stort spektrum af lyde. Decibel-skalaen er bygget op på en måde, der kan favne dette. Derfor er skalaen opbygget logaritmisk. Det betyder, at når man bevæger sig 3 decibel op eller ned på skalaen, fordobles eller halveres lydstyrken. En lydstyrke på 63 decibel er således det dobbelte af en lydstyrke på 60 decibel.

Almindelig samtale

En almindelig samtale mellem venner, kollegaer eller ved middagsbordet derhjemme vil typisk blive målt til at være omkring 60 decibel, og er som udgangspunkt ikke skadelig for din hørelse. Selvom 60 decibel ikke er skadeligt, kan dine ører godt have brug for en pause en gang imellem. Hvis du kan mærke, at du begynder at blive træt i dine ører eller dit hoved, bør du søge et stille sted hen. Hvis du har problemer med at føre en almindelig samtale, har du måske nedsat hørelse. Heldigvis kan det behandles, så du igen kan høre, hvad der sker omkring dig.

Græsslåmaskine

Lyden fra en græsslåmaskine ligger på omkring 90 på decibel-skalaen. Lyde, der er så høje, kan være skadelige for din hørelse. Hvis du opholder dig i støjende omgivelser ofte, vil det slide på din hørelse. Desværre er det ikke noget, du opdager mens det står på. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du skal gøre, på forhånd.

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis du opholder dig i omgivelser, der er så støjende, at du bliver nødt til at råbe for at blive hørt, ligger lydniveauet sandsynligvis i den høje ende af decibel- skalaen. Er du i tvivl, om du hører, som du skal?

Bestil en gratis høretest

Høje, pludselige lyde

Noget af det, der kan forårsage høreskader med det samme, er høje, pludselige lyde. Hvis du befinder dig i et meget støjende miljø – eksempelvis på en skydebane – bør du derfor bruge høreværn for at beskytte din hørelse. Skud med et jagtgevær er på omkring 165 decibel. Vi anbefaler ikke, at du opholder dig i et lydmiljø, der måles til at lægge over 109 på decibel-skalaen i mere end to minutter om dagen – til sammenligning vil en motorsav typisk blive målt til 110 decibel.

Prøv vores online høretest

Pas godt på din hørelse

Hørelsen er en af vores vigtigste sanser, og selvom du i dag kan få høreapparater, der giver dig et naturligt lydbillede, er det stadig vigtigt, at du passer på din hørelse. Hvis du opholder dig i meget i et støjende miljø kan den gentagne eksponering af larm forårsage en høreskade.

Læs om forskellige typer af høreapparater