høretab

Høretab er en meget normal lidelse, som rammer 1 ud af 5 voksne. Den gode nyhed er, at der er mange effektive måder at behandle et høretab på. Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine pårørende lider af høretab, skal du læse videre her. Du kan her på siden læse mere om:

Vil du have din hørelse testet?

Prøv vores online høretest eller bestil en høreprøve i en af vores klinikker.

Høretab er mere normalt, end du måske tror.

 • hearing-loss-fact1_dk1

  Høretab er den tredje mest almindelig sundhedslidelse blandt voksne.

 • hearing-loss-fact2_dk
   

  1 ud af 5 voksne har et høretab.

 • hearing-loss-fact3_dk
   

  I gennemsnit venter personer med høretab 7-10 år, før de får behandling.

 • hearing-loss-fact4_dk
   

  80% af mennesker mellem 55-74 år, som kan have gavn af høreapparater, bruger dem enten ikke eller har ikke høreapparater.

Tegn og symptomer på høretab

Herunder kan du finde en liste over de mest normale symptomer på høretab. Hvis du kan genkende nogle af symptomerne, er det en god idé at få testet din hørelse i et af Audikas hørecentre. Symptomerne kan være afhængig af typen af høretab, graden af høretab eller årsagen til høretabet.

1 - Du beder ofte andre om at gentage, hvad de netop har sagt.
2 - Du har svært ved at høre, hvad der bliver sagt, når du taler i telefon.
3 - Du skruer så højt op for lyden på TV’et, at det er til gene for andre.
4 - Du har ofte eller konstant susen for ørerne .
5 - Du har problemer med at følge med i samtaler, når der er meget støj.

 
Kan du genkende nogle af tegnene listet herover?

Hvis du kan relatere til nogle af symptomerne, der er listet herover, kan det være et tegn på høretab. Du kan derfor have gavn af en høretest.

Bestil en gratis og uforpligtende høretest.

hearing-loss-graph_thefinalversion_dk

Graden af høretab

Graden af høretab kan deles op i, hvor alvorlig hørenedsættelsen er. Figuren afspejler høretærsklen, som refererer til hvor høje lydene skal være for, at du kan høre dem med forskellige grader af høretab.

 1. Normal hørelse (≤25 dB) Ingen symptomer på høretab.
 2. Mildt høretab (26-40 dB) Når du har et mildt høretab, er de laveste lyde, du kan høre mellem 26 og 40 dB. Det kan være svært at forstå samtaler i omgivelser med støj.
 3. Moderat høretab (41-60 dB) Når du har et moderat høretab, er de laveste lyde, du kan høre mellem 41 og 60 dB. Du er nødt til at skrue højt op for radio og TV for at kunne høre det.
 4. Kraftigt høretab (61-80 dB) Når du lider af et kraftigt høretab, er de laveste lyde, du kan høre mellem 61 og 80 dB. Det er svært at høre og næsten umuligt at forstå tale og samtaler med flere personer uden forstærkning.
 5. Alvorligt høretab (≥81 dB) Når du lider af et alvorligt høretab, er de laveste lyde, du kan høre mellem 81 dB eller mere. Det er svært eller umuligt at høre og forstå informationer over højtalere.

Typer af høretab

Sensorineuralt høretab
Den mest almindelige type af høretab er sensorineuralt høretab. Denne type høretab er forårsaget af problemer i det indre øre eller den nerve, der leder lyd fra det indre øre til hjernen. Høretabet opstår blandt andet, når de små hårceller i det indre øre bliver beskadiget. Ofte kan denne type af høretab behandles med høreapparater.

Konduktivt høretab
Denne type af høretab opstår på grund af et mekanisk problem i mellemøret eller den yderste del af øret. Konduktivt høretab kan også forårsages af en blokering i øregangen som for eksempel ørevoks, der forhindrer lyden i at nå ind til trommehinden. Denne form for høretab kan behandles med høreapparater.

Blandet høretab
Blandet høretab betyder, at begge aspekter af sensorineuralt og konduktivt høretab er tilstede. 

Hørelsens anatomi

Der er mange dele af høresystemet, der arbejder sammen og gør det muligt for dig at høre. En funktionsfejl, skade eller blokade på en eller flere dele af høresystemet kan resultere i et høretab. Hver del af høresystemet har en specifik funktion i høreprocessen og bearbejdelsen af lyd. Derfor er behandling af den funktion, der har taget skade, nødvendig for at kunne høre.

Behandling af høretab

Høretab er en lidelse, der bliver forsket meget i, ligesom der bliver brugt mange ressourcer på at forbedre behandlingsmulighederne løbende. Der findes ikke en behandling, som kan kurere et høretab. Derimod findes der i dag forskellige behandlingsmetoder, heriblandt moderne høreapparater, der kan afhjælpe forskellige former for høretab, og dermed gøre det muligt at leve et udadvendt liv med sociale aktiviteter på lige fod med normalthørende.

Vores dygtige hørespecialister kan hjælpe dig med at finde den løsning, der passer bedst til dig, ud fra graden af dit høretab, dine ønsker, behov og dit budget.

Løsningen kan afhænge af:

 • Typen af høretab

 • Graden af høretab

 • Årsagen til dit høretab

 • Din livsstil, designpræferencer og kommunikationsbehov

 • Budget

Tips fra en hørespecialist

Hvis du oplever et høretab, er det vigtigt, at du opsøger et hørecenter. Et ubehandlet høretab kan forværre din hørelse og kan samtidig have uønskede konsekvenser for dit velbefindende.

Bestil en gratis høretest

Bestil en gratis høretest

Udfyld dine kontaktinformationer herunder, hvorefter vi kontakter dig med henblik på at finde en ledig tid, der passer dig.

*
*
*
*

Test for høretab

Trin 1 - Kan du genkende nogle af tegnene på høretab? Du kan også tage vores online høretest gratis og få svar på, om du har tegn på høretab.

Trin 2 - Hvis du genkender nogle af tegnene på høretab, anbefaler vi, at du kontakter os på 70 400 200 eller bestiller en gratis høretest i et af vores hørecentre i nærheden af dig.

Trin 3 - Vi laver en grundig høreprøve, som giver dig svar på om du har et høretab samt graden af det. Høreprøven er gratis og uforpligtende.

Trin 4 - Hvis det viser sig, at du har et høretab, gennemgår vi de forskellige muligheder for behandling. Hvis du har brug for høreapparater, vil hørespecialisten i samarbejde med dig finde et sæt høreapparater, du kan få med hjem og prøve i dine vante omgivelser.

Læs mere om behandling af høretab

Høretab kan opstå i alle aldre, men optræder særligt ofte hos ældre mennesker. Genetik, ulykker eller infektioner er andre eksempler på, hvad der kan forårsage høretab. Årsagen til et høretab er relevant for hørespecialisten for, at vedkommende kan anbefale den bedste behandling. Vi anbefaler, at du opsøger et hørecenter, så snart du bemærker, at du har svært ved at høre.

Årsager til høretab:
 • Alder

 • Høje lyde

 • Ulykker eller skader
 • Infektioner

 • Blokering af ørevoks

 • Gener

 

Hvordan kan høretab forebygges?

Selvom der ikke er nogen officiel kur for aldersrelateret høretab, er der nogle forholdsregler, du kan tage for at reducere risikoen for at udvikle høretab med alderen. 

Dr. Nishat FatimaDr. Nishat Fatima, klinisk audiolog og international underviser
er klinisk audiolog med en doktorgrad i audiologi fra University of Colorado-Boulder. Hun har arbejdet i både den offentlige og private sektor med audiologi, rehabilitering og behandling af tinnitus.