Billedet viser en persons hånd med støjfremkaldt høretab med støjende værktøj

Hvad er støjinduceret høretab?

Støjinduceret høretab opstår, når hårceller i høreorganet (cochlea) beskadiges ved udsættelse for højere end normale støjniveauer.

Typisk forekommer støjinduceret høretab i begge ører og er karakteriseret ved, at man ikke kan høre lyde mellem 3.000 og 6.000 Hertz (hz). Det er den næsthyppigste årsag til høretab, efter aldersrelateret høretab (presbyacusis).

Typer af høretab

Billedet viser, hvor støjinduceret høretab forekommer i et øre
Billede viser mand med høretelefoner i ørerne

Bestil en gratis test for støjinduceret høretab

Planlæg en gratis høretest for at finde ud af, om du har støjinduceret eller en anden form for høretab. Vi kan hjælpe dig med bedre at forstå din tilstand og dine behandlingsmuligheder.
Spørgsmål 1 af 1
Har du taget en høretest inden for de sidste 12 måneder?

Step 1 af 4

Hvad forårsager støjinduceret høretab?

Overdreven langvarig eksponering for højere end normale lyde (lyder typisk over 70 dB) er hovedårsagen til støjinduceret høretab. 

Skadens omfang og hastigheden af påbegyndelsen afhænger af en række faktorer, herunder: 

  • eksponeringens længde
  • lydniveau og nærhed
  • niveau af høreværn, der bæres (hvis båret)

Støjinduceret høretab er forårsaget af enten rekreativ (høj musik, koncerter, brug af hovedtelefoner osv.) eller erhvervsmæssig (arbejde på en fabrik, industriel støj, arbejde på en byggeplads uden høreværn) støj.

4 almindelige tegn på støjinduceret høretab

De vigtigste symptomer på støjinduceret høretab forsvinder ofte efter, at eksponeringen for støjen ophører. Hvis støjeksponeringen gentages, og flere celler ødelægges, så kan du udvikle varigt høretab. Symptomerne er sjældent smertefulde, og de kan være svære at identificere. 

Tegn på høretab

Billedet viser kvinde med ubehag i øret
1. En følelse af tryk eller fylde i øret  
Billedet viser kvinde, der holder hånden ved øret
2. Tale virker uklar, eller det lyder som om folk mumler
Billedet viser bier
3. Ringen eller summen i ørerne (kaldet tinnitus)
Billedet viser fuglesang
4. Problemer med at høre høje lyde

Hvordan forebygger man støjinduceret høretab?

Støjinduceret høretab kan forebygges ved at bruge høreværn. Høreværn er bredt tilgængelige online og i butikker, og der findes mange varianter. Prisen på beskyttelsesudstyret bestemmer i høj grad beskyttelsesniveauet, det giver. Denne type hørebeskyttelse beskytter øret mod nerveskader ved at dæmpe støjniveauet.

Sådan forebygger du høretab

De typer høreværn, der er tilgængelige på markedet, omfatter følgende:

  • Ørepropper i skum - Skumørepropper er den billigste form for høreværn, der findes på markedet, og de bruges mest af dem i byggebranchen. 
  • Gummipropper - Disse ligner skumpropperne, men de har en mere stiv konstruktion, hvilket betyder, at de måske ikke er egnede til alle øregangsformer. 
  • Høreværn med bånd - Denne form for høreværn består af høreværn forbundet med et pandebånd. De ligner støjreducerende hovedtelefoner og bruges ofte til høje rekreative lyde. 
  • Brugertilpassede ørepropper - Brugertilpassede ørepropper er generelt lavet af et silikonemateriale, og de er personlige, så de passer til den nøjagtige form af brugerens øre. 
Billedet viser hørespecialist, der viser høreapparater til et par i en høreklinik.

Behandling for støjinduceret høretab

I de fleste tilfælde kan støjinduceret høretab behandles med høreapparater. Mens selve hørenedsættelsen ikke kan helbredes, er høreapparater effektive til markant at forbedre din evne til at høre lyde og samtaler omkring dig. 

Ud over at bruge høreapparater kan det at undgå at blive udsat for alt for høje lyde også forhindre dit høretab i at blive værre.

Bestil GRATIS høretest Behandling af høretab

billede af Anne-Marie Caron, hørespecialist
Anne-Marie Caron, hørespecialist

Anne-Marie har en kandidatgrad i Audiologopædi (Tale-, sprog- og hørevidenskab). Hun har arbejdet både inden for den private og offentlige sektor og har erfaring med høreapparattilpasning og rådgivning om høretab. I sin nuværende stilling som hørespecialist udfører hun brugertest, hvor testpersoner tester høreapparater, som stadig er i udviklingsfasen.