Ringen for ørerne: Lær om dine muligheder

Billedet viser en smilende kvinde

Ringen for ørerne er et symptom på tinnitus

Tinnitus er en tilstand, der er relateret til høretab, men den kan have mange årsager, herunder eksponering for høj støj, aldring, øreinfektioner og skader. Ringen for ørerne er et symptom på tinnitus, og det er et resultat af, at din hjerne forsøger at kompensere for tabet af hårceller i øret. Tinnitus kan også opleves som en hvæsende, brølende eller summende lyd.

Tinnitus rammer omkring 15 % af befolkningen. For nogle kan det have en alvorlig indvirkning på dagligdagen, og det kan forårsage angst, stress, vrede og søvnproblemer.

Vores korte online tinnitustest kan hjælpe dig med at forstå, om du har tinnitussymptomer (såsom ringen for ørerne) og/eller høretab. De to tilstande opleves ofte samtidigt.

Prøv vores online tinnitustest

Online tinnitustest

Mennesker med tinnitus oplever ofte også høretab. Vores hurtige online tinnitustest kan hjælpe dig med at finde ud af, om du kan have tinnitus og/eller høretab, og hvad du kan gøre ved det.

Spørgsmål 1 - Oplever ringen eller summen
Oplever du nogensinde ringende eller summende lyde i ørerne, når der ikke er nogen ekstern lyd til stede?
Har du nogensinde problemer med at falde i søvn eller med at koncentrere dig på grund af ringen eller summen i øret/ørerne?
Har du nogensinde problemer med at følge samtaler, fordi du ikke hører ordentligt?
Oplever du, at du skruer højere op for lyden på tv'et eller radioen end normalt?

Dit resultat:

Indikationer på tinnitus og høretab

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på tinnitus og høretab. Vi anbefaler, at du besøger en af vores klinikker. Der findes høreapparater, der kan behandle dit høretab og kan give dig lindring mod tinnitus.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.Book en GRATIS høretest i en klinik nær dig

Dit resultat:

Indikationer på høretab

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på høretab, men ingen symptomer på tinnitus. Vi anbefaler, at du besøger en af vores klinikker for at se, om du har et høretab, der bør behandles.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.Book en GRATIS høretest i en klinik nær dig

Dit resultat:

Indikationer på tinnitussymptomer

Dine svar indikerer, at du kan opleve symptomer på tinnitus. Vi anbefaler, at du læser om tinnitusbehandlingsmuligheder for at lære mere om, hvordan du kan håndtere og finde lindring for tinnitussymptomer.*

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.

Dit resultat:

Ingen tinnitus eller høretab indikeret

Dine svar tyder på, at du ikke har tinnitus - eller at du har ikke-genererende tinnitus, som ikke påvirker din hverdag på nuværende tidspunkt. Hvis du skulle opleve symptomer på tinnitus i fremtiden, anbefaler vi, at du besøger din lokale sundhedsudbyder.

* Resultatet af testen må kun bruges til vejledning. Officielle konklusioner om høretab/tinnitus kan leveres af vores certificerede hørespecialister.

Step 1 af 4

Hvad forårsager ringen for ørerne?

Der er flere faktorer, der kan forårsage ringen for ørerne. Den mest almindelige årsag skyldes udsættelse for høje lyde, som beskadiger de små hårceller i det indre øre. Ringelyden er et resultat af, at din hjerne forsøger at kompensere for tabet af hårceller.

Almindelige årsager til ringen for ørerne:

 1. udsættelse for høj støj
 2. den naturlige aldringsproces
 3. infektioner i mellemøret
 4. følelsesmæssige problemer
 5. diabetes
 6. negative reaktioner på medicin
 7. hoved- eller nakkeskade
 8. lydoverfølsomhed (hyperacusis)
 9. ubehandlede medicinske tilstande som Ménières sygdom og mellemørebetændelse

Ikon viser hoved med hovedtelefon
1. Lydterapi
Lydterapiprogrammer kan reducere kontrasten mellem rolige omgivelser og ringelyde i ørerne
høreapparatikon
2. Høreapparater
Da de leverer mere lyd til din hjerne, vil du muligvis synes, at tinnituslydene virker lavere, når du bruger høreapparater
ikon af afslappet mand
3. Afspænding og mindfulness
Meditation og yoga har vist sig at være nyttigt til at lindre indvirkningerne af ringen for ørerne
ikon af skjold med øre
4. Høreværn
At bære hørebeskyttelse (såsom ørepropper) kan være en effektiv måde at forhindre støjskader fra støjende omgivelser på

Få lindring af ringen for ørerne med lydterapi

Lydterapi er en form for tinnituslindring, der giver dig mulighed for at lytte til terapeutiske lyde gennem dine høreapparater for at afbalancere de lyde, som er forbundet med tinnitus.

Lydterapi kan være en nyttig måde at håndtere tinnitussymptomer på. Selvom det ikke helt kan fjerne fornemmelserne, kan det maskere tinnitus, så det bliver meget mindre mærkbart. Denne maskeringsproces finder sted, når du begynder at fokusere din opmærksomhed på andre lyde end dem, der er forbundet med tinnitus (såsom ringen for ørerne).

billedet viser bølger og to høreapparater

Brug af høreapparater til at behandle ringen for ørerne

Høreapparater kan bruges til at behandle både høretab og ringen for ørerne, da de hjælper dig med at høre bedre, samtidig med at de maskerer tinnituslyde ved at forstærke lydene omkring dig.

Du er derfor i stand til at høre mere med mindre indsats, samtidig med at du reducerer din ringen for ørerne.

Ud over denne fordel tilbyder mange moderne høreapparater også en lydterapifunktion, som giver dig mulighed for at afspille nogle terapeutiske lyde (såsom hvid støj) i høreapparaterne, som yderligere maskerer tinnitusen.

Høreapparatmærker og -modeller

Høretab og ringen for ørerne

Mange, der oplever ringen for ørerne, har også høretab (selvom de ikke er klar over det). Hvis du oplever tegn eller symptomer på tinnitus (såsom ringen for ørerne), kan du med fordel bruge høreapparater.

80 % af dem med tinnitus har også høretab

Idet høreapparater sender mere lyd til din hjerne, kan symptomerne på tinnitus blive mindre generende.

Og da dine høreapparater forbedrer din evne til at høre, bliver det lettere for dig at fokusere på andre lyde omkring dig og derved fjerne fokus fra eventuelle tinnitus-relaterede lyde (såsom ringen for ørerne).

Tag en online tinnitustest

 

Almindelige udfordringer

De, der oplever ringen for ørerne, kan blive følsomme over for højlydte omgivelser, såsom en overfyldt restaurant eller en bar med høj baggrundsmusik. De kan endda begynde helt at undgå disse miljøer.

Hvis det ikke behandles, kan ringen for ørerne føre til:

 • koncentrationsproblemer
 • isolation
 • søvnforstyrrelse
 • vrede og irritabilitet
 • øget følsomhed over for støjende omgivelser

Mens det er lettere at ignorere tinnitussymptomer og -fornemmelser for nogle end for andre, kan tinnitus også have en negativ indvirkning på livskvaliteten, når den opleves over længere perioder.

Ofte stillede spørgsmål - ringen for ørerne

Billede af Bobae Veronica Kim, klinisk audiolog og international instruktør
Bobae Veronica Kim, hørespecialist og international instruktør

Bobae Veronica Kim er akkrediteret klinisk audiolog og international instruktør. Hun har en forskerstilling på University of Melbourne og en æresforskerstilling på University of Adelaide.

Bobae har en bachelorgrad i økonomi fra University of Sheffield, Storbritannien. Hun har også en bachelor i farmakologi fra University of Adelaide og en kandidatgrad i Clinical Audiology fra Flinders University.


Kilder:

1. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Præsentation på podiet.

2. Al-Swiahb, J., & Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise & health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240