Billedet viser kvinde med bilateralt høretab

Hvad er bilateralt høretab?

Høretab, der påvirker begge ører, kaldes bilateralt høretab. Selvom det er almindeligt, at bilateralt høretab opstår gradvist over tid, kan det i nogle (sjældne) tilfælde opstå pludseligt.

Da oplevelsen af bilateralt høretab kan variere fra person til person, er det vigtigt at få dit høretab vurderet af en hørespecialist. Derudover er der andre høresygdomme, som kan have overlappende symptomer med bilateralt høretab, så at søge råd fra en ekspert vil sikre, at du bliver behandlet for dine specifikke behov for høretab.

Kunne en høretest være relevant for dig?

Illustrationen viser bilateralt høretab
billedet viser kvinde til en høretest

Bestil en gratis høretest for bilateralt høretab

Planlæg en gratis høretest for at finde ud af, om du har bilateralt eller en anden form for høretab. Vi kan foreslå behandlingsmuligheder og hjælpe dig med at forstå din tilstand bedre.
Spørgsmål 1 af 1
Har du fået foretaget en høretest før?

Step 1 af 4

Hvad skyldes bilateralt høretab?

Lær om de forskellige faktorer, der kan forårsage høretab:

billede viser smilende baby
Medfødte faktorer
Bilateralt høretab kan være til stede fra fødslen. Tilbøjeligheden til at udvikle høretab kan være arvet fra den ene eller begge forældre.
Billedet viser en hånd, der holder noget medicin
Medicin
Nogle lægemidler, herunder receptpligtig medicin, kan forårsage skade på ørerne og er kendt som ototoksiske lægemidler.
billede viser arbejdende mand
Udsættelse for høje lyde
At blive udsat for høje lyde, såsom når du er til koncert eller arbejder på en byggeplads, kan forårsage midlertidige eller langvarige høreskader.
Billedet viser en kvinde i ubehag
Fysisk skade
Høretab kan skyldes fysiske skader på høreorganerne, herunder en sprængt trommehinde eller ophobning af ørevoks.
billede viser glade mennesker, der kigger på hørespecialist
Ørebetændelse
Mange mennesker, især børn, er modtagelige for øreinfektioner, som kan forårsage blokeringer eller strukturelle skader på ører og høreorganer.
Billedet viser en kvinde, der holder hånden op til øret
Aldring
Aldersrelateret høretab (også kendt som presbyacusis) er den mest almindelige form for sensorineural døvhed.
Find hørespecialist nær dig

Symptomer på bilateralt høretab

Da høretab ofte opstår gradvist over tid, kan det være svært at identificere symptomerne. Uanset om tegnene på høretab er tydelige eller ej, er det værd at søge professionel rådgivning, selvom du kun bemærker de mindste tegn. At være proaktiv vil hjælpe dig til at få en korrekt diagnose så tidligt som muligt, så du kan søge behandling (hvis nødvendigt). Genkendelige symptomer kan være tegn på mildt, moderat, alvorligt eller markant høretab.

Almindelige symptomer på høretab omfatter:

  • Svært ved at forstå andre, især i støjende omgivelser
  • At skrue op for tv-lydstyrken højere end normalt
  • At bede andre om at gentage sig
  • At bruge mundaflæsning for at forstå, hvad andre siger

Derudover er ensidigt høretab typisk lettere at opdage, da lyde vil være højere i det ene øre end det andet. Bilateralt høretab kan identificeres, når lyd generelt er sværere at høre i begge ører.

billede viser mand og hørespecialist

Behandling for bilateralt høretab

Moderne høreapparater kan give personer med bilateralt høretab en naturlig høreoplevelse. Nutidens høreapparater forstærker ikke bare lyden, men sender detaljerede lydsignaler til hjernen, så du kan høre bedre med mindre indsats.

Faktisk kan de nyeste høreapparater forbedre taleforståelsen betydeligt og øge den mængde lyd, der leveres til hjernen, hvilket giver en klarere lydscene. Dette gør det muligt for personer med bilateralt høretab at høre flere detaljer i omgivende lyde.

Bestil tid Behandling af høretab

Typer af bilateralt høretab

Bilateralt høretab kan klassificeres som enten sensorineuralt eller konduktivt.

Bilateralt sensorineuralt høretab

Sensorineural døvhed betyder, at de små hårceller i det indre øre eller hørenerven (som er ansvarlig for at overføre lyd til hjernen) er beskadiget. Det er som oftest forårsaget af den naturlige aldringsproces eller udsættelse for høje lyde.

Sensorineuralt høretab

Illustration af øre

Bilateralt konduktivt høretab

Konduktivt høretab opstår i den ydre eller midterste del af øret, hvor lyd omdannes til vibrationer og sendes til det indre øre. Denne type høretab refererer til problemer med overførsel af lydbølger (på grund af en blokering eller anden hindring). For meget ørevoks, en sprængt trommehinde eller endda øreinfektioner kan føre til konduktivt høretab.

Konduktivt høretab

Illustration af øre
billede af Eva Mathiesen, hørespecialist og forretningsanalytiker
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, Head of Audiology - Audika Global

Husmita har afsluttet sin ph.d.-grad i audiologi med speciale i hybride høreapparatmodeller. Hun har arbejdet i forskellige roller inden for audiologisektoren, lige fra hørespecialist, forsker, høreapparat- og tilslutningsproduktinstruktør til at arbejde inden for den offentlige og private høresundhedssektor. Hun er engageret i at hjælpe flere mennesker med at høre bedre ved at anvende individuelle behandlingsprincipper.

Kilder

1. Santurette, S., Ng, E. H. N., Juul Jensen, J., & Man K. L., B. (2020). Oticon More kliniske beviser. Oticon hvidbog.

2. EEG-test med MoreSound Intelligence i indstillingen tændt kontra slukket, fra Santurette et al.

3. https://www.oticon.com/solutions/more-hearing-aids

4. https://wdh02.azureedge.net/-/media/oticon-us/main/download-center---myoticon---product-literature/whitepapers/15500-0635---oticon-more-clinical-evidence-whitepaper.pdf?rev=C108&la=en