Pludseligt høretab

Pludseligt høretab er en lidelse, som alle kan blive ramt af - både unge og ældre. På denne side kan du læse mere om, hvad pludseligt høretab er, hvordan det opstår, og hvordan det kan behandles.

Hvad er et pludseligt høretab?

At få et pludseligt høretab betyder, at man fra det ene øjeblik til det næste oplever en kraftig hørenedsættelse. Oftest oplever man kun hørenedsættelsen på det ene øre, men man kan sagtens få høretab på begge ører. Et pludseligt opstået høretab er altså et form for høretab, hvor lyden i øret ikke bliver lavet til nerveimpulser, der bliver ført til hjernen, som det normalt gør. Dem, der oplever et pludseligt høretab fortæller, at det føles som om, at alle lyde bliver pakket ind i vat.

Sådan ved du, at det er et pludseligt høretab

Fra det ene øjeblik til det andet opstår der en hørenedsættelse eller en "falsk" opfattelse af lyde, og hvor de kommer fra. Du vil opleve, at lydene fra dine omgivelser bliver lavere på det ene eller på begge ører. Mange der har oplevet at få et pludseligt høretab fortæller, at det kan lyde som om, at lyde bliver pakket ind i vat. Stemmer og musik kan pludselig lyde anderledes og i nogle tilfælde kan man også høre lyde dobbelt. At få et pludseligt høretab kan altså være en ubehagelig og skræmmende oplevelse, fordi man ikke længere har en optimal hørelse.

Hvordan opstår et pludseligt høretab?

Den præcise årsag til, hvorfor man får et pludseligt høretab kan ikke forklares. Der findes dog nogle teorier som lægerne går ud fra, når det omhandler hvordan høretab forekommer. Man opdeler disse teorier i 3 kategorier:

  1. Udefrakommende faktorer: Støjskader og hovedtraumer fra eksempelvis trafikulykker er nogle af mest dokumenterede årsager til et pludseligt høretab. Har man udsat sine ører for meget høj støj målt på decibelskalaen over længere tid, så vil man kunne få et pludseligt høretab. Det er sket flere gange, at unge har oplevet et pludseligt høretab efter festivaler, fordi de har stået for tæt på musikken uden at have brugt høreværn eller ørepropper.
  2. Sygdomsrelateret faktorer: Nogle sygdomme som meningitis og mellemørebetændelse kan forsage høretab. Hvor meningitis er en alvorlig og potentielt livstruende sygdom, der kræver akut behandling, så er mellemørebetændelse en almindelig sygdom, der oftest går over af sig selv. Når du har en betændelsestilstand i øret, kan vævet omkring sanseorganet i øret hæve, og du kan derfor opleve et pludseligt høretab.
  3. Livsstilsrelaterede faktorer: Når det kommer til livsstilsfaktorer, der kan være en medvirkende faktor til et pludseligt høretab, så er stress det, der er årsag til flest tilfælde. Derudover er andre dokumenterede faktorer: diabetes, rygning samt forhøjet blodtryk og hjertesygdomme. Alle disse livsstilssygdomme, kan altså være relateret til et pludseligt høretab.

Det er vigtigt, at du får afklaring på, hvorfor du har fået et høretab, samt graden af det. Derfor skal du altid kontakte din egen læge og få en henvisning, så dit høretab kan blive behandlet.

Behandling af pludseligt høretab

Med de allerede kendte behandlingsformer, kan man opnå gode resultater i behandlingen, og i de fleste tilfælde vender hørelsen næsten fuldstændigt tilbage. Dog kan mellem 10 og 20 procent af de berørte personer få en varig hørenedsættelse. Denne hørenedsættelse kan et høreapparat hjælpe med at udligne.