Blog

3 aktiviteter, der kan optimere din hørelse

Ligesom man kan træne mange andre egenskaber – såsom at spille violin, tegne og læse, så kan man også træne sin hørelse. Du kan her læse om tre aktiviteter, der kan træne din hjerne til at høre bedre.

Træning gennem musik

En sjov måde at træne din hørelse er gennem musik. Mange musikere er bekendt med udvikling og træning af deres evner til at høre forskellige lyde i et musikalsk arrangement. En simpel måde til at påbegynde øvelsen af dette er at øve sig på at lytte aktivt. Spil din favorit sang og spørg dig selv, hvilke lyde du kan høre? Er rytmen i sangen hurtig eller langsom? Er lydene stille eller høje? Når du træner dine ører i at lytte og fokusere på forskellig lyde, kan det hjælpe den samlet evne til at fokusere på alle lyde, du hører i din hverdag.

En anden mulighed for at træne din hørelse gennem musik er at lære et nyt instrument. Undersøgelser viser, at musikalsk træning kan forsinke nedsat hørelse og demens til senere i livet**.

Træning og udstrækning

Træning øger blodcirkulation i kroppen – inklusiv din hjerne og ører. Øget blodcirkulation hjælper til at forbedre nervefunktionen i disse områder. Yoga kan mere specifikt være særlig fordelagtig for dem med høretab, da det ikke kun øger blodcirkulationen i hjernen eller ørerne, men det hjælper tilmed kroppens muskelvæv med at slappe af i målrettet områder, hvilket yderligere hjælper blodcirkulationen.

Øvelser, der er målrettet nakkeområder, inkluderer hovedrotationer og yogapositionen ”hunden”. ”Hunden” udøves ved, at du starter i en stående position, og herefter placerer du dine håndflader på jorden, mens du holder dine ben lige, herefter lader du dit hoved og dine hals slappe ag mellem dine udstrakte arme**.

Brug høreapparater

Høreapparater tilbyder, for dem der har et høretab, en række livsforandrende fordele, såsom en højere livskvalitet, og forbedret evne til at høre og kommunikere lettere med familie, venner og bekendte. Når du bruger høreapparater, bliver lydene mere tydelig, og din hjerne vil derfor forholde sig mere aktiv i behandlingen heraf og derved hjælpe til at forhindre en forværring af høretabet over tid.

Hvis du har mistanke om, at du har nedsat hørelse, er det derfor en god idé at besøge et hørecenter. Du kan her få testet din hørelse og lære om fordelene ved høreapparater. En af de vigtigste fordele ved høreapparater er, at du træner din hjerne til at behandle lyde, du måtte mangle på grund af høretab, så du kan holde din hjerne i form*.

Konklusion

Hvis man træner hørelsen regelmæssigt, kan det have en positiv indflydelse på din høresundhed og dit generelle helbred. Tag dig tid til at foretage nogle af de aktiviteter, der er listet herover for at udøve dine lyttefærdigheder og holde din hjerne i form. 

 

 

*https://www.musical-u.com/learn/topic/ear-training/#

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2383103

*https://fimswomen.com/2018/09/03/yoga-cardio-exercise-improve-hearing/

*https://journals.lww.com/thehearingjournal/Fulltext/2018/06000/Yoga_for_People_with_Hearing_Loss.7.aspx

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088475/