Blog

At vænne sig til at bruge høreapparater

BidragAudika

10-11-2019 00:00:00

Det første skridt er det vigtigste skridt

At tage beslutningen om at få høreapparater er en livsforandrende beslutning, der vil påvirke dit personlige velbefindende, dine oplevelser og dine relationer på en positiv måde. Det tager tid at vænne sig til at bruge høreapparater og nogle vil opleve ubehag og gener i den første periode. Det er vigtigt at huske på, at fordelene ved at bruge høreapparater opvejer det ubehag, der kan opleves i begyndelsen.

Din hørelse er lige så individuel som dit fingeraftryk. Derfor bliver dine høreapparater også justeret, så de passer nøjagtigt til dine behov. Efter et par dage eller uger vil du muligvis opleve, at dine høreapparater trænger til at blive justeret igen. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din hørespecialist så han eller hun kan foretage en finjustering af dine høreapparater. Hos Audika tilbyder vi gratis opfølgning og justering til alle vores kunder, så du skal ikke tøve med at kontakte os.

Hvad kan du forvente i den første periode?

Ubehag i begyndelsen

Ligesom du skal vænne dig til den nye lyd i dine høreapparater, skal du også vænne dig til at have høreapparaterne i ørerne. Det kan godt føles lidt ubehageligt i begyndelsen, men det må ikke gøre ondt. Du skal kontakte din hørespecialist, hvis du oplever smerter i øret, når du har dine høreapparater på. Efter nogle dage eller uger, skulle du gerne have vænnet dig til at bære dine høreapparater. Med tiden vil du sikkert opleve, at du slet ikke mærker, at du har dem på.

Baggrundslyde

De nyeste høreapparater fra Oticon kan skelne mellem støj og tale. Derfor burde baggrundsstøj ikke være et problem. Skulle du mod forventning opleve udfordringer med baggrundsstøj, er det vigtigt, at du fortæller det til din hørespecialist, så dine høreapparater kan blive finjusteret.

”Okklusions-effekten”

Nogle høreapparatsbrugere kan få en fornemmelse af, at de befinder sig i en klokke, og have en følelse af, at det giver ekko, når man taler, og/eller at ens egen stemme er for høj. Det kaldes okklusions-effekten og ses typisk ved brugen af i-øret høreapparater. Hvis du oplever dette, kan det være, at dine høreapparater har brug for en finjustering. Det er dog også et spørgsmål om tilvænning og de fleste, der bruger i-øret høreapparater vænner sig til dette.*

Du kan læse mere om de forskellige typer af høreapparater her.

Hyletoner og kendt som feedback

Hvis høreapparaterne ikke er justeret korrekt eller hvis du har ørevoks eller væske på øret, kan du opleve feedback fra dine høreapparater, dvs. at der kan komme hyletoner fra dine høreapparater. Hvis du oplever feedback, anbefaler vi, at du kontakter din hørespecialist, så problemet kan blive løst*. Feedback kan imidlertid også opstå, hvis nogle kommer for tæt på dine høreapparater, f.eks. hvis du giver et kram til en anden person. Her vil hyletonen forsvinde af sig selv. Med de nyeste høreapparater Oticon Opn S er det dog helt slut med feedback og hyletoner. En banebrydende funktion gør nemlig Oticon Opn S i stand til at detektere og forebygge irriterende hyletoner, selv før de opstår. Du kan læse mere om Oticon Opn S her.

Tips til en god start med høreapparater

  • Bær høreapparaterne det meste af dagen. Du vil ikke få det maksimale ud af dem, hvis du sjældent bruger dem. 
  • Brug dem i rolige omgivelser og ved 1:1 samtaler i hjemmet.
  • Lyt til radio og tv - start med fx at lytte til nyhederne, da værterne generelt taler tydeligere end andre. Fortsæt så med andre programmer.
  • Brug dem i mere støjende omgivelser såsom nær en trafikeret vej og i dit lokale supermarked. 
  • Brug din telefon. Husk at vippe rørets kant hen over kindbenet og anbringe telefonen lidt over øret tæt ved høreapparatets mikrofon. Dette vil forhindre fløjtelyde i høreapparaterne og give de bedste betingelser for samtalen.

Tips til sociale arrangementer

Restaurant:

Spørg om det er muligt at sidde i et stille område væk fra køkkenet og hovedindgangen, så du undgår af sidde i restaurantens mest larmende områder. Det hjælper også på baggrundsstøjen, hvis du sætter dig med ryggen til larmen og restaurantens øvrige gæster, såfremt det er muligt.

Biograf:

Ring evt. i forvejen og spørg om de har teleslynge. På den måde har du mulighed for at få lyden fra filmen direkte ind i dine høreapparater. 

Konference og lignende:

Kom tidligt og tag en af de forreste pladser. Spørg om vedkommende, der skal præsentere, har mulighed for at bruge mikrofon. Du kan også undersøge om stedet har teleslynge.

Vi ved, at det kan tage tid at vænne sig til sine nye høreapparater. I begyndelsen vil mange lyde synes højere end de var, inden du fik dine høreapparater. Du vil være meget mere opmærksom på dine omgivelser end normalt. Du vil også opdage lyde, som du måske ikke har hørt i lang tid. Dette er helt normalt, og skyldes ikke, at din lydstyrke er skruet for højt op. Det skyldes, at din hjerne automatisk har vænnet sig til lavere lydstyrker og nu skal tilpasses sit oprindelige niveau. Derfor er det også helt naturligt at opleve træthed i begyndelsen. Hvis disse udfordringer bliver ved med at være tilstede, anbefaler vi, at du kontakter din hørespecialist med henblik på en opfølgende konsultation og justering. 

Høreapparater bidrager til mere end evnen til at nyde lyd. Med de rette høreapparater er det muligt at leve et aktivt og socialt liv med øget livskvalitet på trods af nedsat hørelse. 

Audika tilbyder gratis konsultationer og opfølgningsaftaler til alle vores kunder. Du kan bestille tid online eller på 70 400 200

 

*https://www.hearingaidknow.com/the-occlusion-effect
*https://www.webmd.com/healthy-aging/new-hearing-aid#1