Blog

Hvor meget er for meget brug af høretelefoner?

BidragAudika

17-06-2021 00:00:00 • 2 min. læst

Tags • Forskning

Fører mere brug af høretelefoner til høretab?

Mange af os bruger høretelefoner i løbet af dagen, for eksempel når vi pendler eller er på arbejde. Men skader det vores hørelse for tidligt?  Høretab er ofte ikke en dramatisk hændelse, men noget der forekommer hen over tid. Nogle eksperter mener, at det er vores moderne adfærd - såsom vores stigende brug af høretelefoner til at lytte til musik og film - der kan tilskynde ældning af vores hørelse for tidligt. Og det er et problem, der kan påvirke yngre voksne meget mere end før.

Hvorfor skal jeg være bekymret for min hørelse?

Klinisk audiolog Jill Gruenwald fra Vanderbilt University's Medical Center i Nashville, Tennessee siger "Vi omringer os med en masse rekreativ støj, personlig musik, koncerter, barer, biografer, der er en masse støj derude, som vi kan blive udsat for i hverdagen.” Gruenwald, som holder foredrag om høretabsbevidsthed, forklarer, at overeksponering for høj støj i længere perioder kan øge risikoen for, at enhver, uanset alder, oplever støjindiceret høretab (NIHL).

Hvilke lyde kan bringe mig i fare under fritidsaktiviteter?

Hovedtelefoner på musikafspillere kan nå lydniveauer helt op til 120 decibel, et meget højt diskotek eller en høj koncert kan være 105 dB. Under kørsel kan høj bilstereolyd nå op til 120 dB. Ifølge en undersøgelse fra University of Leicester er dette ekstremt farligt, da lyde, der overstiger 110dB, kan "fjerne myelinskeden fra nervecellerne, hvilket hindrer levering af elektriske signaler fra ørerne til hjernen." Hvis du beskadiger dit øre på denne måde, er det permanent og kan ikke repareres.

Mange mennesker oplever "midlertidige tærskelforskydninger", hvor hørelsen er dæmpet i et par dage efter en højlydt koncert for eksempel, men så vender hørelsen tilbage. En kemisk proces, dit øre udfører for at beskytte sig selv, hvor lyden mister opløsning på en måde, da de små hår i det indre øre bliver trætte. For at komme dig, skal du gå hen til et roligt sted, indtil din hørelse genvinder sin normale følsomhed, og du bør undgå at forårsage flere midlertidige tærskelforskydninger i fremtiden.

Hvordan kan jeg forhindre, at høretab bliver værre?

Jim Fulham, hørespecialist, siger: "I betragtning af, at de fleste mennesker har for højt lydniveau på deres høretelefoner, går der nok ca. ti år, før disse 18 til 24-årige opdager den uoprettelige skade, der er sket. Pas på offentlig transport, da dette også kan gøre skade. De fleste lytter til deres personlige lytteudstyr på offentlig transport eller i støjende omgivelser, så de har en tendens til at skrue endnu højere op for at overdøve den omgivende støj. Pas på med det! Støj-induceret høretab er kumulativt, det sker gradvist over tid, så unge, der lytter til høj musik, ved måske slet ikke, at de skader hørelsen. Det er vigtigt, at lydstyrken holdes relativt lav, så de stadig kan høre lydene udenfor, når de har høretelefonerne på."

Hr. Fulham fortsatte med at sige: "Vi havde for nylig en ung kvinde, der blev testet, og selvom hun kun var 25, havde hun hørelse som en ældre dame på 85. Hun havde ingen anelse om, hvilken skade hun havde gjort på sin hørelse."

Hvis du er bekymret over et eller flere aspekter af din høresundhed, kan du bestille tid til at få foretaget en gratis høretest hos Audika. Ring på 70 400 200.