Blog

Høretab viser sig anderledes end synstab

BidragAudika

10-08-2019 00:00:00

Både øjne og ører er vigtige sanseorganer. Begge sanseorganers ydeevne påvirkes af, at man bliver ældre. Livets tæring begynder at vise sig med alderen – men på meget forskellige måder. Hvor et svækket syn gør, at det bliver sværere at læse, når skriften er lille, viser høretab sig på en anderledes måde, som ikke altid bemærkes af personen selv.

Når du går til optikeren for at få synet tjekket, skal du se på en synstavle. Hvis du har nedsat synsevne, har du højst sandsynligt svært ved at se de nederste linjer med små bogstaver. De er utydelige, og du har svært ved at fokusere på dem. Vores øjne mister gradvist evnen til at fokusere på objekter tæt på. Det bliver derfor også sværere at læse.

Høretab

Vores ører mister, som synet, også gradvist ydeevne med alderen. Ofte bliver det sværere at høre specifikke stavelser i ord, og det bliver derfor sværere at forstå tale. Når vi taler, består talen af mange forskellige frekvenser og toner. Ofte bliver det sværere at høre højfrekvens lyde – som eksempelvis stemmer med højt toneleje. Konsonanterne f, s og t med højt toneleje bliver nemt overdøvet af vokaler med lavt toneleje, som f.eks. a, o og u.

Vi skal høre hele lydbilledet for at forstå tale

Personer med nedsat hørelse kan i mange tilfælde høre, at der bliver talt, men ikke hvad der bliver sagt. Deres evne til at lytte og kommunikere bliver derfor begrænset. En effektiv behandling af et høretab består ikke bare i at forstærke alle lyde. Det består i at styrke de lyde og frekvenser, som en person med nedsat hørelse har svært ved at høre. Det er derfor vigtigt, at man får sine høreapparater individuelt tilpasset af en hørespecialist.

Læs mere om tegn på nedsat hørelse her.

Briller og høreapparater

Det er normalt at bruge briller, når man har svært ved at se. De bliver individuelt designet til de udfordringer, man oplever. Det kan f.eks. være til skærmbrug, hvis man sidder meget foran en computer eller læsebriller, hvis man oplever udfordringer ved læsning. Det kan også være til hverdagsbrug, hvis man er generelt generet af synstab i flere situationer i hverdagen. Der er mange, der bærer briller i dag, og de findes i mange forskellige varianter og styles. Det samme er gældende for moderne høreapparater. Selvom de er små og diskrete, kan de også fås i forskellige farver og styles, så de passer til din personlige stil.

Fællestræk mellem synstab og høretab

  • Begge dele kan behandles af professionelle sundhedsfaglige
  • De behandles med fashionable assesories
  • Behandlingerne hjælper til, at man forsat kan leve sit liv, som man ønsker
  • Manglende behandling har en betydelig negativ indflydelse på træthed, social isolation og glemsomhed.

Bestil en gratis høretest