Billedet viser en vatpind inde i et øre.
Blog

Pas på din hørelse: 6 tips fra vores hørespecialister

BidragAudika

09-10-2019 00:00:00

Der findes mange myter om, hvordan du bedst passer på dine ører og din hørelse. Derfor har vi samlet seks gode råd, der bringer dig et skridt tættere på sundere ører – et godt helbred hører nemlig sammen med hørelsen.

1. Brug ørepropper eller høreværn i støjende omgivelser

Det auditive system er meget følsomt over for kraftig støj, og hyppig eksponering for støj kan over tid medføre høretab. Vi udsættes alle for høje lyde, der kan beskadige hørelsen f.eks. på arbejde, på jagt eller til koncerter. Derfor er det vigtigt, at du beskytter din hørelse. Vi anbefaler, at du beskytter dine ører, når du befinder dig i et lydmiljø, der overskrider 85 decibel.

Ørepropper eller høreværn, der sidder korrekt, reducerer eksponeringen af støj, så din hørelse ikke tager skade, selvom du opholder dig i støjende omgivelser. Ørepropper placeres i øregangen og findes i forskellige udgaver, både formstøbte, gummi samt skumgummi. Når du køber ørepropper, skal du gå efter bogstaverne NRR, som står for noise reduction rating (støjreduktion). Jo højere NRR, jo mere støjreduktion kan du forvente.

2. Sænk lydstyrken på dine høretelefoner

Almindelige smartphones og standard-hovedtelefoner kan afspille musik med lydniveauer på omkring 100 decibel. Det anbefalede lydniveau er max 85 decibel. En enkelt måde, hvorpå du kan sikre dig, at du ikke overstiger den anbefalede decibelgrænse, er, at holde øje med volumenområdet på den enhed, du bruger til at afspille lyd fra.

En god tommelfingerregel er, at du ikke øger lydstyrken til over to tredjedele af volumenområdet. Et andet tip er er at holde dine hovedtelefoner foran dig, mens musikken spiller. Hvis du tydeligt kan høre musikken, selvom du ikke har hovedtelefonerne i ørerne, er det sandsynligvis en god ide at skrue ned for volumen. Støjdæmpende hovedtelefoner er en effektiv måde at lytte til musik på, da de blokerer for baggrundsstøj, og derfor giver brugeren mulighed for at lytte til musik ved lavere lydstyrke. 
WHO anbefaler højst en times brug af hovedtelefoner om dagen.

3. Tør dine ører efter et bad eller en svømmetur

Efter en svømmetur eller et bad, er det en god ide at læne hovedet på skrå og lade overskydende vand løbe ud af ørerne. Du kan med fordel tørre ydersiden af dine ører med et rent håndklæde. Personer der svømmer meget, er ekstra udsatte, da der kan sidde vand fast i øregangen, som fjerner den beskyttende ørevoks og blødgør huden i øregangen. Det gør øret mere modtagelig for bakterielle infektioner. Ved at tørre ørerne forsigtigt med et håndklæde, mindskes risikoen for infektion.**

4. Brug IKKE vatpinde til at rense ører med

 

Ørevoks er vandskyende og bakteriedræbende og hjælper med at beskytte øret mod infektioner. Ligesom vores øjenvipper og hårene i næsen hjælper ørevoksen os med at holde støv og bakterier, der kan give infektioner eller irritation, ude. Det er en udbredt misforståelse, at det er en god ide at rense ører med vatpinde.

Ved at fjerne ørevoks med en vatpind øger du blot risikoen for at få infektioner i ørerne. Med en vatpind risikerer du at skubbe ørevoksen længere ind i øret og dermed danne en prop. Desuden kan en vatpind beskadige den tynde hud, der er i øregangen, og det kan føre til smertefuld betændelse.* Hvis du føler, at du har en prop af ørevoks i øret, kan du købe en ørevoksspray på dit lokale apotek. Hvis dette ikke virker, anbefaler vi, at du får din læge til at skylle dit øre, så proppen løsner sig.

5. Brug hat eller ørevarmere, når vejret er koldt

Hyppig eksponering af ørerne for kulde kan øge risikoen for nedsat hørelse. Det skyldes, at kroppen i sjældne tilfælde reagerer på kulden ved at øge knoglevæksten i øregangen. Dette kaldes eksostose og ses oftest hos vinterbadere, surfere og skiløbere, der ofte er udsat for kolde temperaturer og/eller koldt vandt. Vi anbefaler derfor, at du bruger hat eller ørepropper ved temperaturer på 15 grader eller derunder. 15 grader lyder måske ikke af meget, men det er den temperatur, hvor blodkarrene begynder at trække sig sammen for at holde på varmen. Det betyder, at ørerne bliver mere modtagelige over for det kølige vejr.**

6. Hold dine høreapparater og hovedtelefoner rene

Høreapparater og hovedtelefoner kan blive snavsede efter have siddet i ørerne i et par dage eller uger. Derudover kan ørevoks på propperne eller hovedtelefonerne påvirker lydkvaliteten. Regelmæssig rengøring sikrer, at du får den bedste lytteoplevelse via dine høreapparater eller hovedtelefoner. Vi anbefaler, at du rengør dine høreapparater med en ren, blød og tør klud. Sørg også for, at dine hænder er rene, inden du går i gang. Ligeledes bør du vaske hænder bagefter. Brug ikke alkohol, rengøringsmidler eller vand, når du rengør dine høreapparater. For hovedtelefoner kan en ren, hårdt opvredet klud med lidt sæbe bruges til at tørre overfladen på hovedtelefonerne af.*

Ørerne er selvrensende organer og kræver et minimum af pleje. Hvis du gerne vil tale med en hørespecialist om din høresundhed, anbefaler vi, at du bestiller tid til en gratis høreprøve og konsultation hos en af vores eksperter her. Vi anbefaler, at du som minimum får lavet en høretest én gang om året.

Læs mere om Sensorineuralt høretab

 

*https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-swimmer-ear-basics#2
*https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-swimmer-ear-prevention#2
*https://www.medexpress.com/blog/workplace-wellness/why-you-need-to-keep-your-ears-warm-this-winter.html
*https://caryaudiology.com/blog/fall-weather-and-your-ear-health
*https://www.cnet.com/news/more-than-1000-android-apps-harvest-your-data-even-after-you-deny-permissions/