Blog

Simpel guide til at nyde sociale arrangementer

BidragAudika

27-03-2018 00:00:00

Uanset hvilke former for sociale aktiviteter du skal deltage i, er det en lejlighed til at slappe af og nyde dine venner og families gode selskab. Men hvis du har nedsat hørelse, kan disse arrangementer være udfordrende og krævende, og det kan gøre det svært at deltage i selskabet. 

I støjende omgivelser hvor mange mennesker taler på samme tid kan være udfordrende for mennesker med høretab. Hvis der samtidig florere musik i baggrunden, kan selv mennesker med normal hørelse blive udfordret i lyttesituationer. En smule planlægning kan hjælpe dig med at deltage i selskabet med mindre anstrengelse.

Udvælg din plads nøje 

Hvis du skal ud og spise på restaurant, er det en god idé at vælge en med mindre baggrundsstøj. Kig efter om restauranten har gulvtæppe, kork, akustiske fliser, gardiner, dug på borderne eller andre lyd absorberende elementer. Vælg eller bed om et bord i hjørnet eller et stille sted, som er placeret langt fra køkkenet. Når du er til fest, er det en god idé at holde afstand til højtalere og midten af lokalet. Stil dig gerne med ryggen til muren eller op ad bløde møbler eller interiør, som for eksempel gardiner, for at blokerer for lyde, hvis det er muligt.

Hjørner i lokaler er også med til at blokere lydene fra flere sider. Find derudover et mindre støjende sted at holde dine samtaler, selvom du befinder dig til en fest eller et større sociale arrangementer, så findes der ofte mere rolige omgivelser også. 

Vælg den bedste plads ved bordet

Vælg den plads ved bordet, hvor du kan se de fleste ansigter, hvis det er muligt. Du kan på den måde se mimik og mundaflæse, hvis det skulle blive nødvendigt, når andre taler. Undgå dæmpet lys og vælg i stedet lys, hvor det er tydeligere at se visuelle effekter, som kan hjælpe dig med at aflæse stemning, holdning og artefakter. Den bedste plads vil ofte altid være ved siden af en af dine kære, som kan hjælpe dig med at udfylde huller i samtaler, som du ikke kan høre.

Tal højere 

Fortæl endelig værten og de andre gæster, at du har nedsat hørelse og støjende omgivelser med mange lyde og flere talende kan være udfordrende for dig. På den måde kan andre være i hjælp og bedre forstå, hvis du ikke svare eller forstår, hvad der bliver sagt. Det er fristende bare at nikke og lade som om, at du hører alt. Ofte er folk glade for, at du deler, at du har svært ved at høre, og så kan de også bedre forstå din adfærd.

Når du ikke høre, hvad der bliver sagt, kan du placere en hånd over øret, så ham eller hende, du taler med, er bevidst om, at du ikke hørte, hvad der blev sagt. Du vil således ikke forstyrre flowet af samtale, men du vil signalere, at den talende skal tale hurtigere eller højere. 

Husk, at have dine høreapparater på

Den bedste strategi til at høre bedre er at have dine høreapparater på. Teknologien i de nyeste høreapparater giver dig adgang til lyderne i hele lydbilledet. Du kan på den måde høre, hvad du vil høre på trods af flere talende på én gang. Du kan eksperimentere med flere forskellige indstillinger, så du finder den, som hjælper dig bedst i støjende omgivelser.

Slap af og nyd det 

Slap af og nyd omgivelserne med mindre anstrengelse. Tag nogle korte pauser for dig selv, hvor du lader op og får fornyet energi til hjernen. Hvis samtale over og på tværs af bordet er svært, tal i stedet med dem, der sidder tættest på dig. Du skal nyde sociale selskaber og aktiviteter – det er det, de er til for. 

Følg denne tjek-liste og få mere ud af sociale selskaber med høretab

  • Find et stille hjørne væk fra støjen, musikken og de talende i store sociale selskaber
  • Placér dig selv, så du kan se så mange ansigter som muligt
  • Lad andre vide, at du har svært ved at høre 
  • Giv signal, når du har brug for hjælp til at forstå, hvad der bliver sagt 
  • Bær troligt dine høreapparater
  • Smil og nyd det 

Du skal ikke lade høretab holde dig fra at nyde mennesker og ting, du elsker. Find din nærmeste høreklinik her og book en tid.