Formstøbte ørepropper fra Audika
Blog

Hvad er tinnitus?

08-07-2024 00:00:00

Tinnitus er en af de mest udbredte høreskader der findes, men hvad er det reelt set og hvad kan der gøres hvis man lider af tinnitus? Det kigger vi lidt nærmere på her. 

Tinnitus - hvad er det?

De fleste kender nok nogle der siger at tinnitus er ringen for ørerne, og det er heller ikke helt forkert. Tinnitus bliver også kaldt for øresusen, og kan komme til udtryk på forskellig vis. I al sin enkelhed er tinnitus en lyd man hører, men som ikke kommer udefra. Det kan være en ringen eller hylende tone, en brummen, fløjten, susen, hvinen eller flere toner på samme tid. For nogle bliver det værre når de er stressede, eller er i situationer hvor der er støj omkring dem.

Du kan læse mere om symptomerne på tinnitus her.

Årsager til tinnitus

Selvom årsagen til hvad der egentlig forårsager tinnitus ikke helt er afklaret, så tyder meget på at det kommer af skader på øresneglen. Det kan komme sig af at blive udsat for høj støj eller høj musik, som en del af den naturlige aldringsproces, sygdomme som mellemørebetændelse eller diabetes o.lign. 

Derfor er det også utroligt vigtigt at passe på sine ører hvis man enten arbejder i et miljø hvor der er meget støj, eller hvis man ofte er til koncerter. Her er der nemlig stor sandsynlighed for at man gør skade på hørelsen, og løsningen er faktisk ret simpel: høreværn eller ørepropper. Hos os har du mulighed for at få lavet støbte ørepropper og høreværn, hvor alle de skadelige lyde bliver holdt ud, mens den gode lyd får lov til at komme ind. Du kan læse mere om vores formstøbte ørepropper og høreværn her

Hvilken behandling kan man få hvis man har tinnitus?

Desværre findes der ingen kur for tinnitus, så har man fået det kan man på nuværende tidspunkt ikke slippe af med det igen. Dog findes der forskellige metoder der kan lindre symptomerne markant. Hvad der virker bedst afhænger selvfølgelig af hvor slem tinnitussen er, og ofte er man nødt til at prøve sig frem for at finde den optimale løsning. Det handler derfor om at finde metoder der gør at du ikke er opmærksom på din tinnitus, og afleder din opmærksomhed. 

Lydterapi kan have en lindrende effekt på tinnitus, som f.eks. beroligende havlyde. 

Høreapparater kan have samme effekt, ved at flytte dit fokus væk fra din tinnitus og over på de lyde du har omkring dig. Visse høreapparater har endda indbygget lydterapi der kan give ekstra lindring. Du kan læse mere om hvordan høreapparater kan hjælpe dig med din tinnitus her

Afslapning, mindfulness, og professionel terapi har alt sammen vist sig at have rigtig god effekt på tinnitus, hvor det igen handler om at få hjernen til at fokusere på andet. 

Derudover kan beskyttelse af ørerne, ved f.eks. formstøbte høreværn og ørepropper, hjælpe med ikke at gøre symptomerne værre. Det kan sammenlignes med hvis man har fået en rift på armen efter at have arbejdet i haven, så kan man med plaster eller lignende beskytte såret så det ikke bliver forstyrret næste gang man laver havearbejde. Samme effekt har ørepropper, der sørger for at tinnitussen ikke bliver yderligere provokeret. 

Så selvom tinnitus ikke kan helbredes, så findes der forskellige metoder til at lindre smerterne, hvor især brugen af høreapparater har en gavnlig effekt. 

Kan høreapparater hjælpe mod tinnitus?

Den eneste forskning tyder på at høreapparater har en gavnlig effekt på tinnitus, hvor næsten alle oplevede en reduktion af deres tinnitussymptomer ved brug af høreapparater. Det kan du læse mere om her. 

Hvordan kan Audika hjælpe med tinnitus?

Hos Audika kan vi hjælpe dig med din tinnitus. Først og fremmest skal vi have dig ind til en gratis og uforpligtende høreprøve, så vi kan se om brugen af høreapparater kan hjælpe dig. Derudover kan vi hjælpe dig med formstøbte høreværn eller ørepropper, der kan sørge for at du ikke får provokeret din tinnitus i støjende situationer.