Blog

Tinnitus: Den definitive guide

BidragAudika

15-06-2021 00:00:00 • 3 min. læst

Her hos Audika møder vi rigtig mange kunder, som lever med tinnitus, og vi ved, at det kan være ekstremt svært at håndtere det. Det kan påvirke flere områder af dit liv, og her vi kigger vi nærmere på, hvad det er, og hvad du kan gøre ved det.

I denne artikel vil vi dække:

 1. Forståelse af tinnitus: hvad du bør vide om tilstanden
 2. Hvad forårsager tinnitus?
 3. Hvordan tinnitus kan påvirke din søvn
 4. Hvordan behandles tinnitus?
 5. Høje lyde og tinnitus
 6. Tinnitus og flyvning
 7. Almindelige misforståelser om tinnitus
 8. Tag en gratis høretest

1. Forståelse af tinnitus: Hvad du bør vide om tilstanden

Ifølge vores 2017 online-undersøgelse om tinnitus udført af Empathy Research vil omkring 18 % af befolkningen i Irland lide af tinnitus på et tidspunkt i deres liv. Tinnitus er karakteriseret ved en ringen, summen eller brummen i ørerne og kan være frustrerende og endda invaliderende. Nogle gange beskriver folk med tinnitus det som en brusende eller susende lyd, som lyden af vand, der løber, eller en pingende eller poppende lyd i ørerne.

Tinnitus kan forårsage vedvarende lyde i ørerne, eller den kan komme og gå. Begge former for tinnitus kan være meget svære at leve med, og det er vigtigt at opsøge en hørespecialist så hurtigt som muligt, så behandlingsmulighederne kan udforskes. Selvom der ikke er nogen endelig kur mod tinnitus i de fleste tilfælde, kan mange behandlinger være nyttige, og en hørespecialist kan give dig flere oplysninger om disse.

Tinnitus kan forekomme i det ene eller begge ører, eller endda inde i hovedet. Det er normalt subjektivt, og den ramte er den eneste, der hører lydene i ørerne eller hovedet, men i sjældne tilfælde kan det være objektivt, hvilket betyder, at de lyde, som frembringes af bevægelse og blodgennemstrømning i kroppen, også er hørbare for andre.

At tale ud om tinnitus kan være meget nyttigt, da det sætter andre i stand til at forstå tilstanden. Du kan være med til at sprede bevidsthed ved at forklare, hvordan tilstanden påvirker dig, og hvad der er med til at gøre livet lettere for dig. Du vil opdage, at de fleste vil være meget glade for at hjælpe på enhver måde, de kan.

 

2. Hvad forårsager tinnitus?

Tinnitus er en type høretab, og den forekommer normalt sammen med andre høretab. Tinnitus kan være relateret til: mand tænker tinnitus

 • En blokering af ørevoks. Hvis du har ophobning af ørevoks i ørerne, kan dette blive presset op mod trommehinden og forårsage ringen eller summen. Dette forårsager i nogle tilfælde de samme symptomer som tinnitus, men er meget let at rette med en simpel rensning af ørerne.
 • Udsættelse for høj støj. Mange er ikke klar over, at udsættelse for høje lyde er den største årsag til høretab, og dette er også den væsentligste årsag til tinnitus, som ofte forekommer midlertidigt efter udsættelse for en meget høj lyd. At lytte til musik via høretelefoner øger risikoen for skader på ørerne, og sportsbegivenheder og koncerter er ofte meget højere end den sikre lyttelydstyrke.
 • Ørebetændelse. Øreinfektioner er meget almindelige og kan ofte føre til problemer med hørelsen, herunder tinnitus. Mennesker, der ofte oplever øreinfektioner, er langt mere tilbøjelige til at udvikle høretab og tinnitus, og det kan endda resultere i totalt høretab.
 • Højt blodtryk. Et højt stressniveau er forbundet med højt blodtryk, og dette kan føre til mange tilstande, herunder tinnitus. En livsstil med høj stress, visse sundhedsmæssige forhold eller en kost, der er høj i koffein og alkohol, kan øge blodtrykket og gøre tinnitus mere sandsynlig.
 • En underliggende tilstand. Lejlighedsvis kan tinnitus være et symptom på en anden tilstand, såsom Ménières sygdom eller en tumor i hovedet, kæben eller nakken. Det er vigtigt at se en hørespecialist for at udelukke tilstande som disse, især hvis du pludselig udvikler tinnitus i det ene eller begge ører, eller hvis du bemærker, at din tinnitus ændrer sig.
 • Receptpligtig medicin. Nogle typer medicin kan forårsage tinnitus og andre former for høretab, og det er især sandsynligt, hvis du har et familiemedlem, som også har oplevet dette problem. Hvis du tager nogen form for receptpligtig medicin, bør du diskutere denne bekymring med din læge og gøre ham eller hende opmærksom på enhver familiehistorik.

3. Hvordan tinnitus kan påvirke din søvn

Tinnitus kan være en meget svær tilstand at leve med, især hvis den forstyrrer din søvn. Tinnitus kan have stor indflydelse på dit søvnmønster, hvilket gør det sværere for dig at falde i søvn og påvirker også søvnkvaliteten. Dette kan føre til træthed i løbet af dagen og øger sandsynligheden for at udvikle angst og depression.

Afslapning og meditation kan være de mest nyttige strategier til at håndtere tinnitus og forbedre søvnkvaliteten, men mange andre behandlinger og terapier kan virke for forskellige mennesker. Læs videre for at få råd om, hvordan du håndterer tinnitus og afhjælper de problemer, det kan medføre. Tinnitus er ofte mere tydeligt om natten, hvor de symptomatiske lyde virker højere, da omgivelserne er stille. Smerter eller stivhed i hoved, nakke og kæbe er almindeligt hos mennesker, der lider af tinnitus, og det kan også gøre naturlig søvn sværere. At hæve hovedet og nakken ved at bruge en ekstra pude kan hjælpe med at løse dette problem. At søge hjælp til din tinnitus kan hjælpe med at tage hånd om problemet, og du kan lære strategier, der gør det lettere for dig at falde i søvn.

 

4. Hvordan behandles tinnitus?

Der er ikke en kur mod tinnitus endnu, men der er mange forskellige måder at håndtere symptomerne på, og nogle af disse fungerer godt for at gøre livet meget mere overskueligt for tinnitusramte. Flere forskellige former for terapi kan være nyttige, og du kan finde de bedste løsninger for dig sammen med en hørespecialist.

Potentielle behandlinger for tinnitus omfatter:

 • Lydterapi. Lydterapi er baseret på at ændre den måde, hjernen opfatter tinnituslydene på, og det kan give en stor lettelse for dem, der lever med tinnitus i hverdagen.
 • Høreapparater. Høreapparater er den mest populære måde at behandle tinnitus på, og de kan programmeres til at hjælpe brugeren med at kunne håndtere lydene på. Tinnitus er næsten altid forbundet med en anden type høretab, og høreapparater er meget effektive, da de kan bruges til at behandle begge tilstande på samme tid.
 • CBT. CBT (Cognitive Behavioral Therapy) er en form for terapi, der har til formål at ændre den måde, hvorpå den tinnitusramte reagerer på tinnituslyde. CBT fokuserer på at udvikle mere effektive reaktioner på stimuli, og dette kan være en fantastisk måde at træne hjernen til at håndtere tinnitus på.
 • Mindfulness. Mindfulness og meditation anbefales ofte for at sænke stressniveauet og reducere angst, og for at hjælpe med at træne sindet til at ’give slip på’ tinnituslydene. Mange helbredstilstande kan være forbundet med stress og angst, og midfullness er meget nyttigt til at hjælpe med mange af livets aspekter.
 • Livsstilsændringer. I nogle tilfælde kan fysiske ændringer i din livsstil eller kost, såsom at sænke blodtrykket eller korrigere ubalancer i blodsukkeret, hjælpe med at lindre tinnitus. Kostfaktorer, der kan øge blodtrykket, omfatter koffein og alkohol, og at reducere disse kan forbedre mange aspekter af dit generelle helbred - og det kan beskytte din hørelse. En sund, afbalanceret kost er en vigtig faktor for at beskytte din hørelse og dit helbred, og opretholdelse af en sund vægt hjælper med at forebygge mange sundhedsproblemer, herunder tinnitus, som er blevet forbundet med fedme.
 • Undgå triggere. Hvis din tinnitus udløses af visse lyde, kan du opleve, at det hjælper at undgå disse, hvor det er muligt i din dagligdag. Hvis du ved, at lyden af visse hverdagsting, for eksempel telefonen eller dørklokken, kan udløse lydene i dine ører, kan du finde alternativer i dit hjem og endda se fjernsyn eller film ved at bruge undertekster med lydstyrken skruet ned for at undgå disse udløsere.

Selvfølgelig, hvis din tinnitus er forårsaget af en blokering af ørevoks, vil du opnå stor lindring af dine symptomer, hvis du får foretaget en procedure for fjernelse af ørevoks.

 

5. Høje lyde og tinnitus

Vidste du, at tinnitus oftest er forårsaget af eksponering for høje lyde? Mange er ikke klar over, hvor farlige høje lyde kan være, og at kende de sikre lyttegrænser kan beskytte dine ører mod høretab, når du bliver ældre.

At lytte til høj musik, især via hovedtelefoner, kan være ekstremt farligt og forårsage permanent skade på ørerne. Folk, der arbejder i støjende miljøer til daglig, såsom byggepladser og steder med høj musik, har meget højere risiko for høretab end andre og bør bære høreværn, når det er muligt.

Du kan beskytte dine ører ved at:

 1. Bruge høreværn, når du er i et støjende miljø og ikke kan fjerne dig fra støjkilden. Hvis for eksempel du er til koncert eller festival, eller hvis du arbejder et støjende sted. Dette er især vigtigt for små børn, fordi deres ører er mere følsomme, og de er mere tilbøjelige til at lide skade fra høje lyde.
 2. Skrue ned for lydstyrken, hvor det er muligt, især hvis du lytter til musik via hovedtelefoner. Eksperter anbefaler en sikker lyttegrænse på 60/60, hvis du bærer hovedtelefoner, kan du lytte med op til 60 % af lydstyrken i op til 60 minutter om dagen. Dette skyldes, at hovedtelefoner placerer kilden til støjen tættere på trommehinden, hvilket gør det mere sandsynligt, at høreorganerne beskadiges.
 3. Holde regelmæssige pauser. Giv dine ører en pause, når de har været udsat for høje lyde, eller endda konstante lyde ved lavere lydstyrke. Nogle gange er stilhed virkelig det bedste, og det er værd at indbygge regelmæssig stilletid i din rutine for at give ørerne en pause og en chance for at komme sig efter dagligdagens lyde omkring dig.
 4. At være opmærksom på risiciene ved hverdagsstøj, såsom blendere i køkkenet eller plæneklippere. Selv en enkelt udsættelse for en smertefuldt høj lyd kan føre til permanent skade på ørerne, så det er meget vigtigt at forstå, hvor farlige pludselige høje lyde kan være.
 5. Søge hjælp, hvis du bemærker et problem med din hørelse. Mange føler sig flov over at have problemer med hørelsen og udsætter ofte at søge hjælp. Dette kan dog have alvorlige konsekvenser, da ubehandlet høretab kan forårsage yderligere forringelse af høreorganerne og kan føre til udvikling af forbundne tilstande såsom depression, angst og demens. Hvis du tror, at din hørelse forværres, eller du bemærker, at du beder folk om at gentage sig eller skruer op for lydstyrken på dit tv, eller hvis du hører ringen eller summen i ørerne, bør du besøge en hørespecialist eller din læge, så snart du kan.

6. Tinnitus og flyvning

Tinnitus kan udløses eller forværres af visse lyde eller i situationer, der øger blodtrykket eller stressniveauet. Hvis du er i et miljø med høj stress, såsom når du tager et fly, kan du opleve, at din tinnitus bliver sværere at håndtere.

Motorstøjen og ændringerne i lufttrykket er ofte problematiske for tinnitusramte, der rejser med fly, og det kan være en god idé at forberede dig, inden du flyver. Følgende tips kan være nyttige, hvis du har tinnitus og planlægger en rejse, og du kan tale med os om eventuelle bekymringer, du har.

Tips til at flyve med tinnitus:

 • Planlæg forud. Overvej, hvor du skal sidde i flyet, og husk, at mange mennesker har nemmere ved at klare tinnitus, hvis de sidder længere væk fra støjkilden. Motorerne, kilden til de højeste lyde, du vil høre på flyveturen, er placeret på vingerne, så det kan hjælpe at sidde i et gangsæde, længere tilbage i flyet. Nogle har dog nemmere ved at sidde foran vingerne, så du skal muligvis eksperimentere for at finde ud af, hvilken siddeplads der er bedst for dig.
 • Bær dit høreapparat. Eller lad være. Igen er det et spørgsmål om at prøve dig frem for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Mange mennesker opnår en stor lindring af tinnitus, når de har deres høreapparater på, og det kan være meget nyttigt, mens de flyver. Det er ikke påkrævet, at høreapparater er slukket under en flyvning, som det gælder for andre elektroniske enheder. Nogle finder det dog nemmere at håndtere deres tinnitus, hvis de slukker for høreapparaterne, mens de flyver, og foretrækker måske at bære ørepropper i stedet for.
 • Beskyt ørerne. Trykket og temperaturen i et fly kan være uforudsigelige, og hvis det er koldt, kan du opleve flere problemer. At holde dig selv og dine ører varme ved at bære ekstra lag, for eksempel en hættetrøje eller en hat, kan hjælpe med at beskytte dine ører og blokere mere støj.
 • Gab, tyg eller synk. Problemer med ørerne under flyvning er ofte et resultat af ændret tryk i flyets kabine. Du kan prøve at lindre dette ved at gabe eller synke, eller ved at tygge på noget, for eksempel et stykke tyggegummi for at udligne trykket i øregangene og forhindre øresmerter og tinnitus.
 • Slap af. Det lyder let nok, men afslapning er ikke altid helt nemt, når du oplever tinnitus. At praktisere mindfulness og meditation kan hjælpe en del, og du kan muligvis distrahere dig selv fra tilstanden ved at læse eller se en film under flyveturen.

Hvis du er bekymret for at flyve med tinnitus, så tal med din hørespecialist eller læge, før du rejser. Det er altid en god idé at få tjekket dine høreapparater, inden du tager til udlandet, for at mindske risikoen for at skulle søge akut hjælp eller reparation, og det kan være en god ide at undersøge lokale høreklinikker på din destination, så du ikke behøver at bekymre dig, hvis der skulle opstå problemer, mens du er væk.

 

7. Almindelige misforståelser om tinnitus

Tinnitus er en meget almindelig tilstand, men den bliver ofte misforstået af dem, der ikke har oplevet den. Her udforsker vi myterne om tinnitus og får nogle fakta:

Myte: Tinnitus er bare en metal tilstand.
Faktum: Tinnitus er en reel tilstand, der påvirker det indre øre og menes at være forårsaget af beskadigede hårceller i sneglen, der får hjernen til at modtage fejlagtig information, og 'høre' en lyd, der ikke findes. Tinnitus er ikke noget, man forestiller sig, og nogle hørespecialister er i stand til at isolere de lyde, som tinnitusramte hører.

Myte: Tinnitus kan ikke behandles.
Faktum: Tinnitus kan behandles på mange forskellige måder, og hvis det er forårsaget af en fysisk blokering i øret, såsom ørevoks, kan det meget let løses med en operation eller en simpel procedure for fjernelse af ørevoks. Hvis tinnitus er forårsaget af skader på høreorganerne, er der ingen endelig kur på nuværende tidspunkt, men mange typer terapi kan lindre symptomerne på tilstanden. Meditation og mindfulness anbefales ofte, og CBT og lydterapi er også populære valg. For de fleste håndteres tinnitus bedst ved at bruge høreapparater, og dette kan fungere godt, da tinnitus ofte eksisterer sideløbende med et andet høretab.

Myte: Tinnitus er ikke forbundet med høretab.
Faktum: Undersøgelser har vist, at mindst 90 procent af dem, der lider af tinnitus, også har et andet høretab. Nogle af disse er tilfælde af ’skjult høretab’, hvor høretabet først opdages, når tinnitussen undersøges eller behandles. Fordi høreapparater er nyttige til behandling af både høretab og tinnitus, kan det være en god løsning på begge tilstande, idet de fungerer for at minimere kontrasten mellem tinnitus og det omgivende miljø og på samme tid opfanger og forstærker lyde.

 

8. Tag en gratis høretest hos Audika

Vi forstår tinnitus! Vi ved, at det kan forstyrre mange forskellige aspekter af dit liv, herunder når du tager en høretest, og vi taler med dig om dette og gennemgår eventuelle bekymringer, du måtte have.

Hvis du har tinnitus og allerede bruger høreapparat, har du sandsynligvis allerede talt om din tinnitus med din hørespecialist. Hvis du ikke har, er det en god idé at gøre det så hurtigt som muligt. Tinnitus kan mest effektivt behandles ved at bruge høreapparater, og din hørespecialist kan hjælpe med dette.

Er du lige begyndt at opleve tinnitus, kan du booke en gratis høretest og finde den bedste løsning til din situation. Det er vigtigt at være opmærksom på, at følelsen af stress eller nervøsitet omkring din høretest kan føre til dårligere resultater. At lære at slappe af vil hjælpe, og dette kan være afgørende for at lære give slip på din tinnitus og håndtere den på daglig basis.

Vores erfarne hørespecialister kan hjælpe dig med at finde de rigtige muligheder for dig og sikre, at du kan leve det liv, du ønsker, uanset dit høretab og tinnitus. Vi har et fremragende udvalg af digitale høreapparater, som du kan prøve, herunder i-øret modeller, der er usynlige for andre, så ring til os i dag for at booke din gratis høretest.

Book en gratis høretest