Blog

Tips til at komme i gang med høreapparater

BidragAudika

29-03-2018 00:00:00

Tillykke med dine nye høreapparater. Du har taget et stort skridt på vej med bedre hørelse. Vi har samlet nogle tips til dig, så du kan komme godt fra start, når du skal vænne dig til de mange nye nuancer af lyd. 

Det tager tid for dine ører at vænne sig til høreapparater 

Høretab indtræffer ofte gradvist – over en årrække. Ofte lægger vi ikke selv mærke til, at hørelsen begynder at svigte - vi får det påpeget af venner eller familie. Når man tror, at det er 'normalt' at høre, som man gør med nedsat hørelse, kan det ofte være lidt overvældende, når alle lydene kommer tilbage på én gang. Det kræver derfor lidt tilvænning, når lyde, som du måske helt havde glemt, pludselige bliver tydelige for dig igen. Alt lyder måske meget højere – dine egne skridt, dine og andres stemmer og lyde i naturen. 

Der er ingen, der kan høre alt

Man kan hurtigt få en følelse af, at selvom dine nye høreapparater har introduceret dig for nye eller kraftigere lyde, så virker de alligevel ikke helt så godt, som du havde troet. Du kan måske blive skuffet over, at du ikke kan høre alt, hvad der sker på den anden side af middagsbordet til et større selskab. Hvis det er tilfældet, skal du huske på, at alle ikke kan høre alt. Mennesker med en såkaldt ’normal’ hørelse kan heller ikke høre alt, hvad der sker i støjende omgivelser. Det er derfor en god idé ikke bare at skue op for lyden i dine høreapparater eller tilpasse programmet for meget før, du har fundet dig helt til rette med dine nye høreapparater. 

Anvend dine høreapparater hele tiden 

Det kan være anstrengende og trættende at bruge høreapparater til at starte med. Din hjerne skal lige tilpasse sig, og det kræver lidt ekstra energi. 
Det er fint, hvis du starter med at have dem på nogle timer om dagen, men det er vigtigt at tidsintervallet, du har dem på, bliver længere og længere, så du til sidst kan have dem på en hel dag. Husk derudover at anvende dem i alle omgivelser – også hjemme i stuen, hvor der ofte ikke er så meget støj. Det medfører, at hjernen hurtigere vænner sig til dem. 

Kontakt din hørespecialist for en opfølgende konsultation og tilpasning

Du skulle efter nogle uger være vant til dine høreapparater. Du har derfor en god idé om, hvordan de passer dig, og om de har brug for at blive tilpasset. Dog skal du være opmærksom på, at du skal have brugt dine høreapparater flittigt, ellers kan det være svært at sige, hvordan de passer dig. Der er nogle som oplever, at høreapparaterne passer godt fra det første besøg hos hørespecialisten, mens andre har brug for lige at have dem på i vante omgivelser og herefter få dem justeret. Det skyldes, at høreapparat er skræddersyet individuelt til dig og din verden af lyd.

Bestil en konsultation