Sensorineuralt høretab er den mest udbredte form for høretab. Denne type høretab indebærer, at de små hårceller i det indre øre eller nerven, der overfører lyd til hjernen, er beskadiget. Det skyldes som oftest den naturlige aldringsproces eller udsættelse for høje lyde. Her på siden kan du læse mere om:

Vil du have testet din hørelse?
Prøv vores online høretest

Sensorineural_hearing_loss_768x445

Hvad er sensorineuralt høretab?

Inde i det indre øre sidder der små hårceller, der registrerer lyd samt den hørenerve, der overfører lyd til hjernen. Skader på hårcellerne kan skyldes den naturlige aldringsproces, høje lyde eller sygdom, og kan føre til sensorineuralt høretab. Sensorineuralt høretab kan opleves på enten det ene øre eller på begge ører. Nogle bliver født med sensorineuralt høretab, men i de fleste tilfælde vil denne type høretab opstå med tiden. Aldersrelateret høretab (også kaldet presbyacusis) er den mest udbredte form for sensorineuralt høretab. Høretabet kan variere i graderne fra mild til kraftig eller meget kraftig, og kan afhængigt af årsagen have tendens til at udvikle sig og blive værre med årene.

Andre typer høretab

Et høretab sker ofte gradvist. Derfor er det godt at kende tegnene på høretab, så du ved, hvordan det kan føles, hvis du begynder at opleve nedsat hørelse. Det kan være svært at identificere symptomer, der er specifikke for kun sensorineuralt høretab. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er der en mulighed for, at du har et høretab – og sandsynligvis et sensorineuralt høretab.

Genkender du nogle af disse tegn?
 1. Det er svært at følge med i samtaler, der involverer mere end to personer, når der er baggrundsstøj
 2. Det kan være en udfordring at forstå mundtlige informationer på offentlige steder, f.eks. fra højtalere, på restauranter, butikker eller på arbejde
 3. Du har svært ved at føre og forstå telefonsamtaler
 4. Lyde synes uklare eller det lyder som om, at andre mennesker mumler
 5. Højfrekvente toner, f.eks. fuglefløjt og børnestemmer, er særligt svære at høre og forstå
 6. Ringen og susen for ørene, også kaldet Tinnitus, er ikke ualmindeligt ved netop denne type høretab

Hvis du genkender et eller flere af ovenstående tegn, så har du muligvis et høretab. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du gerne vil undersøges nærmere af en af vores professionelle hørespecialister. Hvis du allerede ved, at du har et høretab eller allerede bruger høreapparater, er du også velkommen til at kontakte os med henblik på at forbedre din hørelse.

Bestil en gratis hørelse

Ofte kan denne type høretab behandles med høreapparater. Vi har et bredt udvalg af høreapparater, så det er muligt at finde et sæt, der passer til dine behov, dit høretab og dit budget.

Typer af høreapparater

Det er ikke muligt at behandle sensorineuralt høretab medicinsk eller kirurgisk. Den bedste måde at behandle sensorineuralt høretab på, er ved at booke en høreprøve i et af vores hørecentre, få en diagnose samt en behandlingsplan. Vi anbefaler, at du kommer i gang med behandlingen så hurtigt som muligt, da et ubehandlet høretab kan have uønskede konsekvenser, der bl.a. kan påvirke din livskvalitet i en negativ retning.

Book en gratis konsultation med en hørespecialist

Hvis du er bekymret for din hørelse, kan vi hjælpe dig med at finde ud af, om du har et høretab. Det er gratis og uforpligtende at bestille tid hos vores dygtige hørespecialister.

Hvad skyldes sensorineuralt høretab

Denne type høretab indebærer, at de små hårceller i det indre øre eller nerven, der overfører lyd til hjernen, er beskadiget. Det skyldes som oftest den naturlige aldringsproces eller udsættelse for høje lyde:

 • Aldersrelateret høretab (også kaldet presbycusis som er den mest udbredte form for sensorineuralt høretab)

 • Eksponering af høje lyde

 • Hovedtraume, fx et kraftigt slag mod hovedet

 • Visse lægemidler og medicin

 • Genetik eller komplikationer under graviditet og fødsel

Pludseligt sensorineuralt høretab

Pludseligt sensorineuralt høretab – også kendt som pludselig døvhed – involverer et uforklarligt hurtigt tab af hørelsen – enten her og nu eller over et par dage. Det opleves som oftest kun på det ene øre. Hvis du oplever pludseligt høretab, skal du søge læge med det samme.

Hvad er det bedste høreapparat til sensorineuralt høretab?

Den bedste behandling af senosorineuralt høretab er høreapparater, der er tilpasset den enkelte brugers behov. Det er således ikke sikkert, at de høreapparater, der er de rette til dig, passer til en anden. Livsstilsfaktorer, høreapparaternes tilslutningsmuligheder, pris og design er nogle af de faktorer, der spiller ind, når du skal vælge høreapparater.

Forebyg høretab før det påvirker dig eller en du holder af

Hvis din hørelse er helt normal, kan du forebygge nedsat hørelse. Du kan f.eks. forebygge høretab ved at bruge høreværn eller ørepropper, når du ved, at dine ører vil blive udsat for høje lyde fra f.eks.:

 • Haveredskaber, f.eks. græsslåmaskiner og løvblæsere

 • Elektrisk/mekanisk værktøj

 • Koncerter, festivaler mm.

Høreværn eller ørepropper kan være med til at beskytte din hørelse og bør derfor bæres, hvis du befinder dig i støjende lydmiljøer. Ekstremt høje hverdagslyde, både derhjemme og på arbejdspladsen, kan udgøre en risiko for din hørelse, hvorfor det er en god ide at investere i et par gode ørepropper. Forsøg altid at undgå høje lyde og minimer den tid, du er udsat for høje lyde i løbet af hverdagen.

Læs mere om høretab


Carsten Ahlbom, Senior International Trainer, Oticoncarsten-ahlbom
Carsten Ahlbom er elektroingeniør og har mere end 40 års erfaring inden for høreområdet. Han har bidraget til udviklingen af høreløsninger, herunder høreapparater, tilpasningsmetoder samt rådgivning. Carsten Ahlbom har undervist i audiologi på universitetet i Warszawa og på Københavns Universitet. Carsten Ahlbom har rejst i mere end 70 lande, hvor han har undervist og trænet audiologer og hørespecialister i audiologi, tilpasning og justering af høreapparater, på universiteter samt på offentlige og private høreklinikker.