Tinnitus kan være enormt invaliderende, hvis det er ubehandlet. Hvis du har tinnitus, oplever du måske at blive urolig og ængstelig – noget der paradoksalt nok kan forværre din tilstand.

Den gode nyhed er, at der er meget, du kan gøre for at lære at leve et godt liv med tinnitus. For nogle kan baggrundsstøj hjælpe, da de fjerner fokus og ”overdøver” tinnitussen. Accept af din tinnitus kan også hjælpe dig meget. Gennem kognitiv behandling kan du lære at acceptere din tinnitus, så du ikke længere oplever uro og angst i relation til din tinnitus. Hvis du er dybt generet af din tinnitus, kan du her på siden blive klogere på, hvordan behandling af tinnitus med høreapparater virker. 

Læs videre og bliv klogere på behandling af tinnitus.

Tinnitus kan forårsages af flere ting. Nedenfor får du de mest almindelige årsager til tinnitus.

  • Aldring: Nogle ældre oplever at få tiinitus i forbindelse med aldersrelateret høretab. Når man bliver ældre mindskes mængden af nervefibre i ørerne, hvilket kan være med til at forårsage høreproblem, der oftest er forbundet med tinnitus. 

  • Høje lyde: En anden meget almindelig grund til tinnitus er at den er forårsaget af én eller flere høje lyde. Det kan være høj musik, skud, eksplosioner eller lignende. 

  • Ørevoks: Hvis du har en ørevoksblokering, kan den forårsage tinnitus.

Årsagen til at man har fået tinnitus kan altå variere, men der findes to forskellige former for tinnitus: tonal og ikke-tonal tinnitus. Tonal tinnitus er den mest almindelige af de to former, her opfattes lyden man hører som en næsten konstant, eller overlappende lyde med en defineret frekvens. Det kan f.eks. være en fløjten, ringe eller summelyde. Ved den ikke-tonale tinnitus hører man oftest brumme, klikken, knitren eller buldrelyde.

Der findes desværre ikke en kur mod tinnitus forstået på den måde, at du ikke kan få medicin mod eller blive opereret for tinnitus. I de fleste tilfælde er behandlingen af tinnitus rettet mod at ændre, eller lindre de gener, som kan være forbundet med opfattelsen af den konstante lyd man høre. 
I de tilfælde, hvor der er tale om at tinnitussen er udløst af en sygdom i mellemøret, kan man forhøre sig om muligheden for en operation, hvor der derefter er chance for at tinnitussen forsvinder efterfølgende. 
For mange mennesker med tinnitus kan viden om tilstanden hjælpe. Det skyldes, at du kan opnå en anden ro omkring din tinnitus, hvilket hjælper dig med at håndtere den bedre. Uden den nødvendige viden kan ringen eller susen for ørerne virke som noget, du bør reagere på. På den måde kan det stresse dig i hverdagen.

En del af ”kuren” mod tinnitus er således viden om tilstanden. Hvis du både har tinnitus og nedsat hørelse, kan du få høreapparater mod tinnitus med lydterapi, som kan gøre dine symptomer mindre generende.

En effektiv måde at behandle sin tinnitus på er ved at få et høreapparat. Et høreapparat hjælper i behandlingen af tinnitus på den måde, at det går ind og tilfører en eller flere lyde til den lyd du allerede hører og oplever. 
Vidste du, at 80% af mennesker med tinnitus også har nedsat hørelse? Hvis det er tilfældet for dig, kan du muligvis have gavn af høreapparater mod tinnitus. Høreapparater til behandling af tinnitus fungerer på den måde, at de siger en lyd. Dermed distraherer de dig, så du ikke i lige så høj grad lægger mærke til den lyd, du i forvejen hører. 

Når din opmærksomhed flyttes, kan du bedre koncentrere dig om andre ting. De høreapparater med lydterapi, vi forhandler, har flere forskellige lyde. I dit lokale Audika Hørecenter kan du få kyndig vejledning af en af vores hørespecialister, så du kan få den behandling, der passer dig bedst.

Læs om nedsat hørelse her.

Det er kun, hvis du har nedsat hørelse, vi kan tilbyde dig behandling af din tinnitus ved hjælp af høreapparater med lydterapi. Selvom det ikke fjerner symptomerne, kan det lette dem meget og dermed gøre din tinnitus lettere at leve med. 

Mange mennesker med tinnitus har som nævnt også en hørenedsættelse helt uden at være klar over det. Fordi tinnitus netop behandles nemmest med sammen med nedsat hørelse, er det en god idé at få din hørelse undersøgt, hvis du har tinnitus, så du kan få den rette behandling. 

Hos dit lokale Audika Hørecenter kan du få foretaget en gratis høretest som kortlægger din hørelse. Bestil tid til en høretest her.

Find-your-local-hearing-center_Mastersite

Find dit nærmeste
hørecenter

Find hørecenter